Australska vlada predstavila je u četvrtak paket turističke potpore u iznosu od 928 miliona američkih dolara s ciljem jačanja lokalnih putovanja, dok međunarodne rute ostaju i dalje zatvorene zbog pandemije korona virusa.

Košara subvencija vazduhoplovnih karata za putnike, jeftinih zajmova malim turističkim kompanijama i finansijske pomoći za dvije najveće vazduhoplovne kompanije u zemlji osmišljena je kako bi turistički sektor preživio dok se strani turisti ne vrate.

“Ovaj paket će dovesti više turista u naše hotele i kafiće, u obilaske i istraživanja ??našeg dvorišta”, rekao je australski premijer Scott Morrison.

“To znači više radnih mjesta i ulaganja za turistički i vazduhoplovni sektor, dok Australija ide prema pobjedi u borbi protiv Kovida-19 i ograničenja koja su naštetila tolikom broju firmi”, dodao je.

Turizam je glavni pokretač rasta australijske ekonomije, generišući bruto domaći proizvod (BDP) 60,8 milijardi američkih dolara u 2018./19. i zapošljavajući oko 5% radne snage u zemlji.

Sektor je teško pogođen kada je Australija prije godinu dana zatvorila svoje međunarodne granice – s nekoliko izuzetaka za državljane koji se vraćaju i neke druge – kako bi spriječila širenje virusa korona.

Niz unutrašnjih zatvaranja državnih i teritorijalnih granica samo su pogoršale pad.

Paket podrške uključuje 200 miliona američkih dolara za dvije glavne avio-kompanije u zemlji, Qantas Airways Ltd i Virgin Australia od aprila do oktobra.

Subvencije od 50% na nekih 800.000 avionskih karata biće usmjerene na odredišta koja se obično u velikoj mjeri oslanjaju na strane turiste, a biće dostupne od 1. aprila do kraja jula.

Izvor: Seebiz

Komentari

komentara