Naučnici su probušili 900 metara debelu ledenu ploču Filčner – Rone kako bi spustili kameru. Tražeći blato na morskom dnu, otkrili su nešto drugo – stijenu koju su okruživale životinje.

Kako javlja Nju Sajentist, snimke prikazuju 16 spužvi i 22 neidentifikovane životinje među kojima bi mogli biti i člankonošci. Radi se o velikom otkriću jer je po prvi put takav oblik života pronađen ispod antarktičkog ledenog pokrivača.

“Postoji više razloga zbog kojih ne bi trebali biti tamo”, rekao je Hju Grifits iz Britiš Antarktik Survej, koji je analizirao snimke i dodao da se smatra da se te životinje vjerovatno hrane filtriranjem, te preživljavaju na hranjivim tvarima u vodi od -2 Celzijusa.

“No, i dalje ostaje zagonetka kako dolaze do izvora hranjivih materija koji su izuzetno daleko, s obzirom na to da se gromada nalazi 260 kilometara od otvorene vode na ledenoj ploči Filčner – Rone, gdje fotosintetski organizmi mogu preživjeti. Hrana za spužve vjerovatno dolazi sa još veće udaljenosti” kaže Grifits.

S obzirom na ono što se zna o okeanskim strujama na tom području, čini se da je najbliži izvor sunčeve svjetlosti udaljen 600 km. Zasad je nejasno jesu li pronađene životinje neka nova vrsta ili su već poznati naučnicima, kao i koliko su dugovječne, piše New Scientist navodeći da su neke antarktičke staklene spužve stare desetak hiljada godina. Nejasno je, dodaju, i koliko često se hrane – jednom godišnje, jednom u deceniji ili čak vijeku. No, postoje znakovi da život na ovoj stijeni nije jednokratan jer je snimljena i jedna spužva na drugoj obližnjoj stijeni.

Značaj ovog otkrića leži u tome što otkriva da je život u najtežim uslovima Antarktika prilagodljiviji i više biološki raznolik nego što se mislilo.

“Otkrili smo da ovo nije neko groblje na kojem se drži tek nekoliko stvari, nego je sve složenije nego što smo mislili”, kaže Grifits.

Kako se ledeni pokrovi tope u svijetu koji se zagrijava, vrste poput onih pronađenih na stijeni mogle bi se pokazati nesposobnima za prilagođavanje brzim promjenama. Saznanja kako su se organizmi prilagodili ledenom domu daleko od hrane, takođe mogu dati odgovore kako se život razvijao za vrijeme ledenih doba tokom stotina miliona godina. Grifits sada želi pažljivije proučiti ove životinje, ali to neće biti lako na tako udaljenom, surovom mjestu.

Izvor: vecernji.hr

Komentari

komentara