6.6 C
Travnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetVojni avioni letjetli prenisko pa cijelo selo ostalo bez struje

Vojni avioni letjetli prenisko pa cijelo selo ostalo bez struje

Bili su tako nisko da sam pomislio da lete ispod električnih vodova, ispričao gradonačelnik

Dva francuska vojna aviona ostavila su jedno selo na jugu Francuske bez struje nakon što su, zato što su letjeli prenisko, prerezali električne vodove.

Do incidenta je, kako javlja BBC, došlo u srijedu poslijepodne u selu Kastele (Le Castellet) nedaleko od gradića Manoske (Manosque). Dva aviona “Dassault Rafale” uzletjela su s obližnjeg aerodroma te počela provoditi predviđen trening niskog leta.  

Istražitelji koji su odmah otvorili istragu nazvali su događaj “rijetkim incidentom”, a stanovnici sela rekli su kako ih je prelet prestrašio.

– Letjeli su jako nisko i stvorili veliku pomutnju. Prvo sam začuo jedan, pa pogledao u zrak i ugledao drugi aviona. Bili su tako nisko da sam pomislio da lete ispod električnih vodova – rekao je novinarima Benoa Goui (Benoit Gouin), gradonačelnik koji se zatekao u automobilu u vrijeme incidenta.

Nastavio je cestom te uočio prerezane kablove koji su visili preko ceste. Odmah je pozvao hitne  službe i kompaniju koja se bavi elektrosnabdijevanjem tog kraja. Pad kablova uzrokovao je manji požar koji je brzo stavljen pod kontrolu. Selo je trenutno ostalo bez električne energije, a nestanak je potrajao satima, dok je iz sigurnosnih razloga duže vrijeme bila blokirana i saobraćajnica.

– Nije bilo žrtava. Incident je uzrokovao prinudno slijetanje koje je pilot sigurno izveo na aerodromu – izjavili su francuski vojni dužnosnici.

Izvor: BBC / avaz

spot_img