Zbog neuobičajeno hladnog vremena, firme za distribuciju električnom energijom morale su uvesti restrikcije u snabdijevanju

Val hladnoga vremena koji je zahvatio Sjedinjene Države pogodio je energetski sektor Teksasa, najvećeg američkog središta proizvodnje sirove nafte, gdje su u ponedjeljak naftne bušotine i rafinerije obustavile rad, prisilivši distributere na restrikcije u isporukama.

Zbog neuobičajeno hladnog vremena, firme za distribuciju električnom energijom morale su uvesti restrikcije u snabdijevanju, ostavivši gotovo tri miliona privatnih i poslovnih korisnika bez struje.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) proglasio je izvanredno stanje i omogućio saveznu pomoć toj saveznoj državi, najvećem proizvođaču sirove nafte u SAD s proizvodnjom od oko 4,6 miliona barela nafte dnevno, domu nekih od najvećih američkih rafinerija za proizvodnju benzina i dizela.

U Midlendu, središtu naftne industrije Teksasa, zbog rekordnih količina snijega i rekordno niskih temperatura u 32 godine, zatvoreni su uredi i kompanije.

“Motiva Enterprises” objavio je da zatvara svoju rafineriju u Port Arthuru, najveću u SAD. “Valero Energy Corp” i “Total SE” učinili su to isto, kao i “Exxon Mobil”, dok je “Citgo Petroleum Corp” saopćio da zatvara dio svoje proizvodnje u gradu Korpus Kristi. Val hladnoće prisilio je i druge proizvođače na ograničenja, te je došlo do kašnjenja s distribucijom širom zemlje.

Očekuje se da će temperature u četvrtak porasti iznad nule, prenosi Hina.

Izvor: avaza

Komentari

komentara