Za 600 poljoprivrednih proizvođača iz Semberije “nema zime”, bar kada je riječ o plasmanu proizvoda, jer je bijeljinska fabrika “Sava Semberija” najavila da će otkupiti njihovo povrće i voće, a u planu je i povećanje proizvodnje za 20 procenata.

Predstavnici ove Prehrambene industrije juče su potpisali ugovor sa stotinjak proizvođača. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Zoran Maletić je istakao da je iza svih izuzetno teška godina u kojoj su se morali osloniti na domaće kapacitete.

– Fabrika “Sava Semberija” je pokazala da je u ovoj oblasti jedan od ozbiljnijih partnera Vlade RS – istakao je Maletić.

Dodao je da se ranijih godina uvozila sirovina za prehrambenu industriju u RS, te da posljednje tri godine nema uvoza, jer je sve otkupljeno na domaćem tržištu i prerađeno u Srpskoj.

Direktor “Save Semberije” Stevo Filipović podsjetio je da je prošle sezone ova fabrika preuzela svu ponuđenu sirovinu od domaćih poljoprivrednika i mimo ugovorenih obaveza.  

–  Proizvođači su nam na prvom mjestu. Uzajamno poštovanje ugovorenih obaveza je za poljoprivrednika garancija za plasman proizvodnje, a za našu industriju garant za kvalitetnu sirovinu – rekao je Filipović.

Dodao je da je mjerama Vlade RS i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede olakšano poslovanje privredi u godini teškoća izazvanih pandemijom virusa korona i da je ova firma isplatila sve proizvođače i prije ugovorenog roka za prošlu godinu.

– Nemamo problem sa plasmanom, izvozimo na inostrano tržište između 85 i 95 odsto proizvodnje, a prošle godine je prerađeno 10.000 tona voća i povrća – kazao je Filipović.

Semberski poljoprivrednici koji su ugovorili otkup povrća sa Prehrambenom industrijom “Sava Semberija” rekli su da su veoma zadovoljni saradnjom koja im godinama garantuje siguran plasman i dobru cijenu proizvoda. 

Rukovodilac za domaće tržište u preduzeću “Spektar drink” iz Bijeljine Nebojša Jevtić istakao je da planove otkupa za ovu godinu prave sa rezervom zbog problema sa virusom korona.

– Još nismo načisto koliko ćemo čega otkupiti i preraditi, pogotovo kad je u pitanju kupus, koji najčešće kupujemo od poljoprivrednika. Nezahvalno je bilo šta prognozirati za ovu godinu s obzirom na to da je zbog virusa korona neizvjesna podaja proizvoda -. kazao je Jevtić.

Prošla godina

Zoran Maletić je podsjetio da je u prošloj godini u Srpskoj proizvedeno 35.000 tona povrća. Samo kroz interventni otkup koji je Vlada organizovala, uz dodatnih dva miliona KM iz Kompenzacionog fonda, Miletić je istakao da je otkupljeno 17.000 tona.

Izvor: glas srpske

Komentari

komentara