10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHTAKO SE TO RADI: Ova zemlja daje dodatni poticaj stanovništvu, evo ko...

TAKO SE TO RADI: Ova zemlja daje dodatni poticaj stanovništvu, evo ko će sve dobiti 150 eura mjesečno…

Kompanije će pak od dobiti iz prethodnih godina moći odbiti veći iznos gubitaka, do 10 miliona eura odnosno 20 miliona u slučaju poslovnih projekata više partnera

Njemačka vlada postigla je dogovor o pomoći građanima s niskim primanjima i kompanijama koje teško pogađaju stroge mjere suzbijanja koronavirusa. Odbor vladajuće koalicije postigao je dogovor o novim mjerama nakon gotovo pet sati razgovora.

Obitelji bi trebale dobiti jednokratni dodatak dječjem doplatku od 150 eura. Lani su obitelji dobivale 300 eura po djetetu. Dogovorena je i jednokratna pomoć za radnike na minimalnoj plaći, također od 150 eura. Pojednostavljena procedura za dobivanje pomoći ostat će na snazi do kraja godine za samozaposlene i zaposlene s niskim primanjima, koji se nađu u teškoćama.

Kompanije će pak od dobiti iz prethodnih godina moći odbiti veći iznos gubitaka, do 10 miliona eura odnosno 20 miliona u slučaju poslovnih projekata više partnera. Ugostiteljima će vlada pomoći šestomjesečnim produljenjem razdoblja snižene stope PDV-a od sedam posto, do kraja godine. Kultura će dobiti dodatnu milijardu eura kroz program Neustart Kultur.

Dodatak dječjem doplatku i potpora za zaposlene na minimalcu stajat će državu oko tri milijarde eura, a niži porez na dodanu vrijednost za ugostiteljstvo dodatnih oko 3,5 milijardi. Trošak poreznih olakšica za poduzeća još nije utvrđen, prenose agencije.

Izvor: slobodna bosna

spot_img