Hrana s niskim glikemijskim indeksom jako je bitna kod mršanja jer obiluje vitaminima i mineralima te sprječava nagle skokove šećera u krvi, pa tako i iznenadne napadaje gladi.

Postoje namirnice koje sadrže vrlo malo kalorija, pa organizam za njihovu preradu potroši više energije nego što ste je unijeli. Ukratko, možete ih jesti u neograničenim količinama, a ne samo da se nećete debljati, nego će potaknuti potrošnju više kalorija i tako ubrzati mršanje. Ali, to ne znači da ćete mršati samo jedući ih, nego da ih je korisno uvrstiti u prehranu, kako biste pojeli manje druge hrane, upozoravaju stručnjaci.

Jabuke

Ako trebate skinuti višak kilograma, to je jedan od najboljih saveznika iz skupine voća. Treba je jesti sirovu, bez guljenja kore, jer se tako ubrzava osjećaj sitosti. Skuhana u kompotu može biti odličan desert, ali kuhajte ga bez dodavanja šećera i nemojte dodavati šlag na jabuke, jer je on kalorijska bomba. Dobra zamjena za desert su i pečene jabuke, ali opet pod uvjetom da im ne dodajete šećer, radije dodajte cimet. Nakon pečenja možete ih posuti s malo nasjeckanih oraha ili badema. Otprilike 100 grama jabuke sadrži između 50 i 60 kalorija.

Kruške

I kruške su odlično voće dok smo na dijeti, jer prirodno pomažu regulaciju razine šećera u krvi. Za to su također najzaslužnija vlakna, sadržana u kori. Kako su izrazito slatkog okusa, dobar su izbor za voćne salate u kombinaciji s kiselkastim voćem, uz dodatak malo cimeta, koji će pojačati njihova prirodna svojstva.

Jagode

Oko sto grama jagoda sadrži tek 30-ak kalorija, a najbolje ih je jesti svježe, samostalno, ili kombinovati u voćnoj salati, kao međuobrok. Naravno, bez dodavanja šećera ili šlaga.

Namirnice koje sadrže rezistentni škrob

U zadnjih desetak godina imamo sve više saznanja o takozvanim ‘pametnim’ ugljikohidratima, odnosno namirnicama koje sadrže rezistentni škrob, koje je poželjno jesti kad želimo smršati. Namirnice koje ga sadrže prolaze gotovo netaknute kroz probavni sistem, do debelog crijeva, gdje fermentiraju. Postoje istraživanja koja ukazuju na to da time sprečavaju razvoj tumorskih stanica te smanjuju rizik od upala u crijevima koje pogoduju razvoju karcinoma, pa bi već samo zbog toga svakodnevno trebali biti zastupljeni u prehrani. Osim toga, te namirnice potiču proizvodnju masnih kiselina koje stimulišu enzime za otapanje masti i podržavaju lučenje hormona sitosti, poznatog kao leptin. Tako će nas prije zasititi i pomoći da taj osjećaj duže traje, tvrde Ellen Kunes i Frances Largeman-Roth, autorice knjige ‘The Carb Lover’s Diet’ koja je označila prekretnicu u prehrani.

Izvor: ekskluziva / Body.ba

Komentari

komentara