ČEŠKAMO se po glavi kad razmišljamo, kad smo zbunjeni, čak i ljuti ili se pokušavamo opustiti. Glava može svrbjeti zbog puno razloga pa čak i nekih zdravstvenih stanja.

Ako otkrijete da sitne bijele pahuljice padaju s vaše glave kad se po njoj češete, uzrok svrbeža vjerojatno je perut. Ovo stanje se javlja kad tijelo reagira na pretjeran rast kvasca, koji se obično događa na vlasištu. Problem može uzrokovati i psorijaza, autoimuna bolest koja dovodi do perutanja kože i svrbeža, navodi Psoriasis.org.

Svrbež vlasišta može biti i posljedica reakcije na novi proizvod za njegu kose, poput šampona ili regeneratora. Ovo stanje naziva se kontaktni dermatitis, a uzrokuje ga alergijska reakcija na proizvode za uljepšavanje koji dolaze u kontakt s vlasištem. Srećom, ponekad je dovoljno prestati koristiti sporne proizvode i problem će nestati.

I uši su uzrok svrbeža, kaže Klinika Mayo. Ovo stanje je jednostavno dijagnosticirati. Ako vidite sitne kukce na svom pramenu, znate što je problem.

Američka akademija dermatologa kaže da, ako nemate nikakvih drugih fizičkih simptoma, svrbež vlasišta može biti rezultat problema sa živcima. U nekim težim slučajevima, čak i raka kože. 

U svakom slučaju, ovo je često samo dosadan i bezopasan problem, no ako ste previše zabrinuti, zakažite termin kod dermatologa.

Izvor: index.hr