6.6 C
Travnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetSud u Hagu se proglasio nadležnim za istragu zločina na palestinskoj teritoriji

Sud u Hagu se proglasio nadležnim za istragu zločina na palestinskoj teritoriji

Naglašeno je da je Palestina strana u ICJ-u poput ostalih zemalja članica.

Međunarodni sud iz Haga (ICJ) presudio je da je nadležan za istraživanje izraelskih ratnih zločina na palestinskim teritorijima.

U odluci koju je donio ICJ-ov odjel prvog stepena, navedeno je da su Gaza, Zapadna obala i Istočni Jerusalem unutar palestinskih teritorija koje su uključene u istraživanje.

U odluci je navedeno kako je Palestina strana Rimskog statuta, a njene granice uključuju Gazu, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem, koji su okupirani od 1967. godine.

Naglašeno je da je Palestina strana u ICJ-u poput ostalih zemalja članica, tvrdi Anadolija.

Odlukom, kojom je sud imao za cilj utvrditi područja koja potpadaju pod njegovu nadležnost, navedeno je da će se s Palestinom, koja je ispunila uvjete za članstvo u ICJ-u, postupati kao s ostalim državama članicama.

Navedeno je također da je potvrđeno pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje i da pregovori u Oslu ne ograničavaju nadležnost suda.

‘Razumni razlozi za nastavak istrage’

Zagovarajući da Palestinu treba smatrati stranom u ovom slučaju, tužiteljica ICJ-a Fatou Bensouda zatražila je 30. aprila 2020. od suda da izvrši svoju nadležnost u Istočnom Jerusalemu, Gazi i na Zapadnoj obali.

Bensouda je krajem 2019. godine poručila kako želi pokrenuti istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina na palestinskom teritoriju.

Tada je navela kako je završeno preliminarno ispitivanje situacije u Palestini, pokrenuto 2015. godine, te poručila kako je uvjerena da postoje “razumni razlozi” za nastavak istrage.

S obzirom na to da Izrael nije zemlja članica ICJ-a, Bensouda je od sudija zatražila da odrede geografski okvir istrage kako bi ona bila nastavljena.

Zatražila je i potvrdu da teritorij nad kojim Sud može vršiti svoju nadležnost i koji može biti podvrgnut istrazi obuhvata Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jerusalem i Gazu.

(Vijesti.ba)

spot_img