Ekspertski i Pravni tim BiH pripremili su prvi presjek stanja i plan aktivnosti u cilju pobijanja opravdanosti ideje iz susjedne Hrvatske da Trgovska gora u skorije vrijeme postane mjesto za odlaganje opasnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”.

Stav svih strana u BiH je da je ta lokacija nedopustiva jer je nalazi uz samu granicu i u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a poseban akcenat je na činjenici da bi, odlaganjem tog radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrđeno je za “Glas Srpske” da je ministar Staša Košarac za danas sazvao sastanak na koji su pozvani čelnike timova koji su lani formirani da bi predočili šta je do sada urađeno i šta je u planu, imajući u vidu da posljednji potezi iz Hrvatske ukazuju da tamošnji nadležni nemaju namjeru da odustanu od te lokacije na prostoru bivše kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Ekspertski tim sa stručnog stanovišta treba da napravi sveobuhvatnu analizu stanja i predvidi sve moguće negativne uticaje na okolinu koji bi se desili u okruženju vojnog skladišta “Čerkezovac”, a pomoć će mu biti i drugi dio stručnjaka, angažovanih u Pravnom timu.

Predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević, koji je i zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH istakao je juče za “Glas Srpske” da u izvještaju predložili i nekoliko mjera.

– Plan je da formiramo tri grupe sa jasnim zadacima i da u cijelu priču uključio i seizmologe imajući u vidu seriju zemljotresa koji su se desili od početka godina u blizini lokacije Trgovske gore te da jednom mjesečno sa kolegama iz pravnog tima razmatramo sve – rekao je Dizdarević i dodao da će se tražiti model i finansiranja spoljnih saradnika u tom timu. 

Sa predsjedavajućim Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja otpada Željkom Bogutom juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt. Njegov zamjenik Vitomir Popović je nedavno za “Glas” rekao da će, ako Ekspertski tim dokaže da je ta lokacija neadekvatna za odlaganje otpada i opasna po život, zdravlje i okolinu, Predsjedništvo BiH moći pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom u Hagu. Pojasnio je da se u tom slučaju BiH može pozvati na ESPO konvenciju iz 1991. godine o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontaktu, koja ima razrađen mehanizam šta u takvim slučajevima raditi. Ako prekogranični problem nije moguće riješiti diplomatskim putem, ostaje opcija međunarodne arbitraže ili tužbe pred tim sudom.  Hrvatska je vlasnik polovine elektrane “Krško” u Sloveniji i do 2023. godine mora da preuzme pola otpada.

Neobaviješteni

Protiv odlagališta na Trgovskoj gori su i vlast i građani s druge strane Une, odnosno u opštini Dvor. Prvi čovjek te lokalne zajednice Nikola Arbutina rekao je juče Srni da su oni isključeni iz svih događaja u vezi sa planovima za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u ovoj opštini. Nisu, kako je dodao, ni obaviješteni da je Fond objavio otvoreni postupak javne nabavke za angažman službe za fizičku zaštitu i bezbjednost lokacije Centra.

Izvor: glas srpske

Komentari

komentara