Spoljnotrgovinska razmjena BiH i Kine ide otežano: Poskupljenje transporta donijelo nove probleme

Pandemija virusa korona srezala je lani robnu razmjenu BiH i Kine, a iako je situacija donekle stabilnija od početka ove godine, uvoz robe iz najmnogoljudnije zemlje teče sporo jer je transport višestruko poskupio.

Potvrđuju to domaći privrednici koji se u svom poslovanju oslanjaju na Kinu, odnosno sa dalekog istoka nabavljaju određene proizvode.

Banjalučanin koji nije želio da mu navodimo ime rekao je da mu od početka ove godine za transport jednog kontingenta robe koju nabavlja iz Kine treba više novca nego prošle godine.

– Za transport jedne pošiljke lani sam plaćao oko 3.500 maraka, a sada plaćam 5.000 KM. Slaba je tu računica i zarada – rekao je ovaj Banjalučanin.

Da je transport skuplji i da otežava poslovanje domaćim privrednicima potvrđuje i vlasnik preduzeća “Vineks” iz Čelinca Vinko Džombić.

– Mi konkretno nemamo još problema, jer nam elektro komponente, signalne sijalice, led diode i otpornici iz Kine stižu preko partnera iz Slovenije. Posljednja isporuka koju smo imali u novembru prošle godine nije se razlikovala po cijeni od ranijih, ali sam čuo od kolega koji nabavljaju direktno robu da je transport poskupio dva do tri puta – rekao je Džombić. Dodao je da ovo preduzeće ima oko 20 odsto više posla nego u vrijeme prije korone, te da poslove imaju dogovorene i za naredna tri mjeseca.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je za “Glas Srpske” da je razmjena BiH sa svijetom lani bila manja za 3,5 milijarde maraka u odnosu na 2019. godinu, pa samim tim i sa Kinom.

– Razmjena sa Kinom sada ide otežano i sigurno još neko vrijeme kinesko tržište nećemo moći računati kao na neku perspektivu zato što je naša privreda usitnjena, a transport je kontejnerski i zahtijeva velike količine robe. Mi to nemamo ili imamo robu koja ne može podnijeti transport koji traje duže vrijeme, poput mlijeka. Na jednom sajmu pričali smo o izvozu meda, a jedan Hercegovac mi je tada rekao kada bi iz cijele Hercegovine pokupili med ne možemo da napunimo kontejner – ispričao je Vasić.

Dodao je da je usitnjenost velika kočnica domaćoj privredi. Vasić je istakao da dobar posao sa Kinom postižu vinari, te drvna industrija.

– Veoma malo robe iz Kine nama stiže direktno. Kinezi imaju svoje destinacije u Evropi do kojih šalju robu, a onda iz tih skladišta ide dalje – rekao je Vasić.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u prošloj godini BiH je na tržište najmnogoljudnije zemlje svijeta plasirala robu vrijednosti 26,40 miliona maraka. U istom periodu, iz Kine su stigli razni proizvodi vrijednosti 490,49 miliona maraka. Poređenja radi, u 2019. godini, kada spoljnotrgovinska razmjena nije bila opterećena pandemijom virusa korona, BiH je u Kinu izvezla robu “tešku” 30,16 miliona maraka, dok su u istom periodu iz najmnogoljudnije zemlje svijeta uvezeni različiti proizvodi vrijednosti 540,31 milion maraka.

Proizvodi

Kada je riječ o robnoj razmjeni BiH i Kine, iz domaćih pogona na kinesko tržište odlazi najviše drveta i proizvoda od drveta. Sa druge strane, osim sitnica koje svakodnevno pazarimo u kineskim radnjama širom zemlje, u BiH se sa dalekog istoka uvoze nuklearni reaktori i električne mašine.

Izvor: glas srpske