Među tim pojedincima bili su visoki zvaničnici režima predsjednika Aleksandra Lukašenka, kao i ruski i bjeloruski državljani saučesnici u ometanju rada nezavisnih medija

Američka administracija uvela je sankcije protiv 43 Bjelorusa, uključujući visoke zvaničnike, zbog “podrivanja demokratije” u zemlji, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony).

– Danas je američki Stejt department preduzeo akciju u skladu sa predsjedničkom proglasom /PP/ 8015 i uveo vizna ograničenja za 43 bjeloruska pojedinca odgovorna za podrivanje bjeloruske demokratije, čineći ih generalno nepodobnim za ulazak u SAD – navodi se u saopćenju.

Ova crna lista uključuje “visoko rangirane zvaničnike sektora pravosuđa i policije, kao i radnike policije koji su privodili i zlostavljali mirne demonstrante, sudije i tužioce koji su uključeni u izricanje kazne mirnim demonstrantima i novinarima i univerzitetske zvaničnike koji su prijetili studentima zbog učešća u mirnim protestima”, prenosi TASS.

Američki Stejt department smatra da bjeloruske vlasti nastavljaju da pribjegavaju nasilju protiv “mirnih demonstranata”, aktivista i novinara.

Blinken je podsjetio da su SAD već dva puta uvele slična ograničenja protiv 66 ljudi.

– Među tim pojedincima bili su visoki zvaničnici režima predsjednika Aleksandra Lukašenka, kao i ruski i bjeloruski državljani saučesnici u ometanju rada nezavisnih medija i podrivanju integriteta slobode medija u Bjelorusiji – navodi se u saopćenju.

U saopćenju se navodi da SAD nastavljaju da podržavaju međunarodne napore da se nezavisno istraže izborne nepravilnosti u Bjelorusiji, kršenje ljudskih prava u vezi sa izborima i represija koja je uslijedila.

– Podržavamo hrabri narod Bjelorusije i njegovo pravo na slobodne i poštene izbore – zaključio je Blinken.

Izvor: avaz

Komentari

komentara