0.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaRegijaRuski nacionalni avioprijevoznik ovog ljeta planira 4 linije prema Hrvatskoj

Ruski nacionalni avioprijevoznik ovog ljeta planira 4 linije prema Hrvatskoj

RUSKI Aeroflot suspendirao je promet prema Hrvatskoj u proljeće 2020. godine i od tada nije prometovao na redovnim linijama prema hrvatskim zračnim lukama. Ipak, u ljeto 2021. godine kompanija se planira vratiti u Hrvatsku, a u pripremi je i jedna nova linija, javlja Croatian Aviation.

Kompanija trenutno planira obnoviti promet na liniji Moskva – Zagreb – Moskva od četvrtka, 11. ožujka, jednom tjedno. Od četvrtka, 29. travnja, dostupni su svakodnevni letovi između spomenuta dva grada sa zrakoplovima tipa A320.

Aeroflot već obnovio promet prema Ljubljani i Beogradu

S obzirom na to da je Aeroflot početak prometovanja na ovoj liniji ranije najavljivao pa zatim odgađao i sada postoji ta mogućnost, no ovog ljeta trebali bi imati direktnu avioliniju između glavnih gradova Moskve i Hrvatske. Zanimljivo, upravo je Aeroflot prije nekoliko dana obnovio promet prema Ljubljani, a već dulje vrijeme prometuje i prema Beogradu.

Od 1. lipnja u prometu bi ponovno trebala biti i linija Moskva – Split – Moskva, također svakodnevno u ljetnom redu letenja. Aeroflot će na ovoj liniji, kao i prethodnih godina, koristiti zrakoplov većeg kapaciteta – A321.

Očekuje se i let prema Dubrovniku

Kompanija u nadolazećem ljetnom redu letenja planira ponovno uspostaviti liniju Moskva – Dubrovnik – Moskva, no red letenja još nije potvrđen i karte na ovoj liniji još nisu u prodaji na službenoj web stranici kompanije.

Pozitivno iznenađenje mogla bi biti najava Aeroflota o uvođenju linije Moskva – Pula – Moskva, no iz pulske zračne luke su nam potvrdili da su pregovori trenutno u tijeku te da se nadaju da će se nacionalni prijevoznik Rusije ovog ljeta odlučiti uspostaviti liniju prema odnosno iz Pule. U trenutku kada promet na ovoj liniji bude potvrđen te karte budu u prodaji, o tome ćemo pripremiti poseban članak.

Nacionalni i najveći avioprijevoznik u Rusiji

Aeroflot je nacionalni i najveći avioprijevoznik u Ruskoj Federaciji. Kompanija je osnovana 1923. godine što ju svrstava među najstarije na svijetu. Prema priopćenju od 1. 2. 2021. flota kompanije sastoji se od čak 236 zrakoplova uz prosječnu starost od svega 5,7 godina.

Na linijama prema Hrvatskoj kompanija uglavnom koristi zrakoplove tipa A320 i A321, dok je na liniji prema Zagrebu u zimskim mjesecima uglavnom planiran ruski SSJ100. Osim point-to-point putnika, Aeroflot na svojim linijama prevozi značajan broj putnika (uglavnom turista) iz Kine, Južne Koreje i Japana, pa će popunjenost zrakoplova prema Hrvatskoj uvelike ovisiti i o putničkim restrikcijama prema i iz spomenutih zemalja i njihovoj mogućnosti putovanja.

Croatia Airlines u normalnim okolnostima prometuje u ljetnom redu letenja na liniji Zagreb – St. Petersburg – Zagreb, ova linija trenutno nije u najavi kod hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika za ljetni red letenja ove godine.

Izvor: index.hr

spot_img