Kako je navedeno iz iranskog ministarstva odbrane, zajedničke vojne vježbe Rusije i Irana imaju za cilj jačanje pomorske sigurnosti u području Indijskog okeana.

“Vježba koja za cilj ima jačanje pomorskog sigurnosnog pojasa trebala bi obuhvatati površinu od 17.000 kvadratnih kilometara te će uključivati iranske vojne jedinice kao i elitne pripadnike Revolucionarne garde. Također, u vježbi će učestvovati i članovi ruske mornarice”, rekao je glasnogovornik Gholamreza Tahani.

Kako ističu iranski zvaničnici, osim što vježba za cilj ima jačanje partnerstva i sigurnosti u ovom području, cilj je dodatno unaprijediti odgovore vojnih snaga na terorističke prijetnje kao i na piratstvo koje je često u sjevernom dijelu okeana.

Iranska državna novinska agencija IRNA rekla je da će vježbe trajati tri dana, a ruskim i iranskim snagama trebale bi se pridružiti i članovi indijske mornarice.

Slične vojne vježbe održane su i tokom 2019. godine kada su Iran, Kina i Rusija organizovali sličnu aktivnost u području Indijskog okeana. Pored vojnih vježbi na ovom području, vojska Irana sudjelovala je i u vježbama “Kavkaz 2020” koje je Rusija pokrenula u septembru 2020. godine.

Izvor: klix

Komentari

komentara