Pravo je umijeće skuhati savršena poširana jaja jer je riječ o metodi kuhanja izvan ljuske koja omogućuje pahuljastu teksturu dovoljno čvrstu za posluživanje, a opet žumanjak mora ostati mekan

Jaja su osnovi sastojak ovog recepta, pa ukoliko ste odlučili iskušati ga, svakako se pobrinite da imate vrlo svježa jaja jer ona imaju deblji bjelanjak te će ostati kompaktnija prilikom kuhanja. Food donosi recept za osam jaja.

Nipošto u vodu ne dodajte sol, a slijedeći ove upute poširana jaja će svaki put biti besprijekorno pripremljena.

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 2 žlice octa
  • voda

Natočite vodu u lonac da prekrije dno do visine od tri do pet centimetara i ulijte dvije žlice alkoholnog octa u vodu. Razbijte jaja jedno po jedno i stavite ih u malu zdjelicu.

Kad voda zakuha, smanjite temperaturu i pričajte da se smiri u lagano krčkanje. Stavite jedno po jedno jaje u šeflju i prebacujte ih u vruću vodu. Ocat će promijeniti kiselost vode i bjelanjci će se odmah stvrdnuti.

Poširajte jaja oko tri minute i žlicom preko njih prelijevajte vodu. Kad bjelanjci postanu bijeli i čvrsti na dodir, a žumanjak je još tekuć i prekriven tankim slojem, jaja su poširana. Premjestite ih uz pomoć šupljikavog pribora na papirnati ručnik da se osuše, a poslužite odmah.

Izvor: 24sata.hr

Komentari

komentara