3.7 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiHPotrošnja oslonac ekonomskog rasta

Potrošnja oslonac ekonomskog rasta

Povećanje domaće potrošnje biće oslonac oporavka BiH, a prema prognozama stručnjaka u naredne tri godine očekuje se prosječna stopa ekonomskog rasta od tri odsto na godišnjem nivou.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH je u Programu ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine navela da je za ovu godinu očekivana stopa ekonomskog rasta 2,5 odsto, za narednu 3,1 odsto, dok se za 2023. godinu prognozira rast od 3,4 procenta.

– Pretpostavlja se da bi ključni oslonac ekonomskog rasta tokom ovog perioda trebalo da predstavlja domaća tražnja kroz povećanje privatne potrošnje i investicija. Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u BiH, očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova praćeno povećanjem broja zaposlenih i prihoda od izvoza robe i usluga, trebalo bi da rezultira povećanjem raspoloživog dohotka građana, a samim tim i povećanjem privatne potrošnje – naveli su iz Direkcije.

Dodaju da se u navedenom periodu očekuje prosječna stopa rasta privatne potrošnje od oko dva odsto.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je za “Glas Srpske” da je najava ekonomskog oporavka spisak lijepih želja koji i poslodavci podržavaju.

– Trenutno stanje u privredi nije loše i može se očekivati da se trend rasta nastavi u narednom periodu, a da bi  do rasta došlo i institucije moraju određenim mjerama podstaknuti rast proizvodnje i plata – rekao je Trivić. Dodao je da najavljene prognoze oporavka i rasta imaju smisla, uzimajući u obzir da je izvoz lani pao, ali mnogo manje od uvoza, te da i drugi ekonomski pokazatelji svjedoče da stanje nije toliko loše i da je realno očekivati rast.

Ekonomista Zoran Pavlović takođe smatra da oslonac ekonomskog rasta treba da bude domaća potrošnja.

– Smanjenje opterećenja na plate dovelo bi do rasta potrošnje. Osim toga, oporavka neće biti ako ne bude razvojnih fondova koje će omogućiti izvozno orijentisanim preduzećima da isplivaju iz poteškoća. Ukoliko dođe do stabilizacije pandemije moći ćemo računati da će doći do rasta domaće proizvodnje i potrošnje – rekao je Pavlović.

Investicije

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH navela je da bi u naredne tri godine, uz poboljšanje poslovnog ambijenta, investicije za razliku od prethodnih godina mogle imati značajniji rast, od oko 7,5 odsto na godišnjem nivou. Očekuje se da će javne investicije predstavljati nešto važniju polugu za podsticanje ekonomskog rasta u srednjem roku.

Izvor: glas srpske

spot_img