7.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHPet navika kojima si nesvjesno povećavate razinu stresa

Pet navika kojima si nesvjesno povećavate razinu stresa

NISTE sami ako se osjećate kao da ste pod stresom od početka pandemije covida-19. No, dok i dalje prakticirate socijalno distanciranje i možda radite od kuće, važno je naučiti kako najbolje upravljati razinom stresa kako biste sačuvali svoje mentalno zdravlje i imunološki sustav u vrhunskoj formi.

Iako ne možete uvijek kontrolirati što se događa, u svakodnevnu rutinu možete unijeti male promjene koje bi mogle značajno smanjiti razinu stresa.

1. Konzumirate previše kofeina

Ispijanje kave ima mnogo zdravstvenih blagodati, ali valja znati da biste vrlo lako mogli pretjerati s konzumacijom kave. Zapravo, konzumacija velike količine kofeina može povisiti razinu kortizola, što onda može pojačati učinke stresa na vaše tijelo. Jedno istraživanje iz 2013. sugerira da bi svakodnevna pretjerana konzumacija kofeina mogla dovesti do debljanja ili promjene raspoloženja – ili čak do ozbiljnijih kroničnih stanja, poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

2. Prakticirate prestrogu dijetu

Osjećate li se kao da ste pod stresom dok slijedite restriktivnu dijetu? Šanse su da su vam razine kortizola više od normalnih. Jedno istraživanje iz 2010. otkrilo je da ograničavanje kalorija povećava ukupnu razinu kortizola, sugerirajući da bi određena prehrana mogla štetiti psihološkoj dobrobiti. Tako, recimo, isprekidan post može uzrokovati pad razine šećera u krvi, što će dovesti do toga da postanete razdražljivi ili pod stresom.

3. Ne konzumirate dovoljno namirnica koje su zdrave za vaša crijeva

Jeste li znali da 95% opskrbe vašeg tijela serotoninom, hormonom koji utječe na dobro raspoloženje, leži u crijevnim bakterijama? Međutim, ako svoja crijeva hranite samo prerađenom hranom (bogatom šećerom i zasićenim masnoćama), to može negativno utjecati na zdrave crijevne bakterije i u konačnici povisiti razinu stresa.

Da biste to izbjegli, pazite da jedete hranu bogatu probioticima, uključujući jogurt, kefir i kiseli kupus. Uz to, konzumiranje više hrane s omega-3 masnim kiselinama i vitaminom C također može pomoći u održavanju razine kortizola. 

4. Ne krećete se dovoljno

Redovita tjelesna aktivnost ne samo da pomaže u podršci vašem imunološkom sustavu već vam pomaže u upravljanju stresom i regulaciji razine kortizola. Zato je 30 minuta umjerenog vježbanja tri do četiri puta tjedno minimum koji vam je potreban za sprječavanje različitih zdravstvenih problema.

5. Ne spavate dovoljno

Nedostatak dovoljno kvalitetnog sna može biti izuzetno štetan za cjelokupno zdravlje. Prema CDC-u, neadekvatan san može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući depresiju, bolesti srca i dijabetes tipa 2. Također može ometati imunološku funkciju, uzrokovati debljanje i pridonijeti većoj razini stresa, piše Eat This, Not That.

Izvor: Index.hr

spot_img