Sve veći broj građana grije se na pelet, a potražnja za ovim energentom ne jenjava ni ovih dana, dok prodavci drva za ogrev tvrde da je svaka sezona sve gora, te njihova “roba” dugo čeka kupce na stovarištima.

Popularizacijom grijanja na pelet veliki broj preduzetnika koji se bave prodajom drva ove zime je ostao “kratkih rukava”.  Da grijanje na drva gubi trku sa peletom, iako cijene godinama nisu mijenjane, tvrdi i prodavac Jovan Cvišić. Jagma kupaca za drvima, za njega je, kako kaže, sada samo istorija. 

– Mnogi građani su prešli na pelet, zbog čega je potražnja za drvima veoma loša. Prodaja ogreva u mom slučaju ne donosi dobru zaradu, ali sam zbog male penzije prinuđen da i dalje mukotrpno radim. Cijena paletirane bukve je 180 KM, a metar cijepanih drva je 90 KM, jer u tu cijenu uračunavamo cijepanje i vezanje drva – kazao je ovaj prodavac.

Prodavci drva za ogrev ističu da je situacija svake godine sve teža. Jedan od njih, koji nije želio da mu ne navodimo ime, požalio se na oskudnu prodaju.

– Kupci su nešto više bili zainteresovani na početku grijne sezone, a sada ih nema ni za lijeka. Drva danima budu na stovarištima. Ponekad mi dođe da ih prodam u bescjenje, ali moram od nečega platiti račune – rekao je on.

S druge strane, prodavci peleta ne kriju zadovoljstvo zbog sve veće potražnje.

– S obzirom na veliku energetsku efikasnost peleta, danas se za njega odlučuju mnogi kupci. Cijena tone od 50 paleta iznosi 320 KM, a cijena dostave zavisi od udaljenosti domaćinstva od mjesta prodaje – kazao je prodavac peleta koji je takođe želio da ostane anoniman.

Dodao je da ga i ne čudi što je tolika potražnja i popularnost ovog načina grijanja jer je, kako ističe, pelet izuzetno efikasan i jednostavan način da se zagriju prostorije.

– Proces grijanja nije toliko prljav i zahtjevan kao kod uglja ili drva. Iako je skuplje od drva, ova vrsta grijanja ima mnoge prednosti, pa se sve više ljudi odlučuje za nju – rekao je ovaj preduzetnik.

Među onima koju su prešli na pelet je i porodica Ivetić, koja ističe brojne prednosti ove vrste grijanja.

– Na početku grijne sezone sam prešla sa grijanja na drva, ugalj i briket na grijanje pomoću peleta. Mogu reći da su prednosti grijanja na pelet u odnosu na drvo ogromne i sada mi je neuporedivo lakše. Jedna od prednosti je što se mnogo manje prlja, ekonomičniji je, a ekološki je čist izvor energije – kazala je Nada Ivetić.

Svakodnevno čišćenje peći prošlost je i za porodicu Petrušić iz Kuljana, koja se ove sezone takođe grije na pelet.

– Odlučila sam se za grijanje na pelet već nekoliko godina, jer nemam dovoljno prostora za skladištenje drva. Puno radim i brinem oko djece, pa je cijepanje drva, unošenje i čišćenje peći za mene jako komplikovano i iziskuje mnogo vremena – rekla je domaćica Jasmina Petrušić.

Ugalj

Kad je riječ o uglju, prodavci ovog energenta ističu da je potražnja ostala ista kao i svake godine.

– Cijena tone uglja iznosi 200 KM, a potražnja je velika i ove godine, i pored toga što je sve veća pomama za peletom. Mnoga domaćinstva koriste ugalj sa kombinacijom suvih drva jer na taj način postižu veću ekonomičnost i efikasnost grijanja – kazao je jedan prodavac uglja.

Izvor: glas srpske