U mjestu Mečenčani između Hrvatske Kostajnice i Petrinje nakon razornog potresa počele su se otvarati rupe u zemlji. Stanovnici strahuju da doslovno ne izgube tlo pod nogama, jer su jezivo blizu kućama. Zemlja se odranja i rupe se konstantno proširuju. Pojedine kuće pored rupa nisu za stanovanje, ne zbog potresa. Zbog toga su stanovnici dobili na korištenje kontejnere.

Kako nastaju rupe opisao je Mario Bačić, geotehničar Građevinskog fakulteta.

– Stjenska masa se već pod utjecajem podzemnih voda topi i formiraju se različite šupljine i dolazi do propadanja materijala u dublje slojeve, a potres je sve to ubrzao, opisao je Bačić.

Na terenu su bili i stručnjaci iz Geološkog instituta iz Zagreba, a stručne službe upozorile su građane da se ne približavaju rupama i da ne prilaze kako bi slikali selfije.

Pojave urušavanja i stvaranja rupa u poljima pojasnili su za portal Novi list stručnjaci Hrvatskog geološkog instituta dr. sc. Josip Terzić, dipl. ing. geol., dr. sc. Tihomir Frangen, dipl. ing. geol. i Ivan Kosović, dipl. ing. geol. Između ostalog navode da se to događalo i prije, no puno manjim intenzitetom i ljudi su ih obično zakopavali prilikom oranja. Serija potresa bila je prirodni okidač da se veliki broj ponikava otvori gotovo simultano i velikim intenzitetom. Tako je najveća PSUP trenutno dimenzija oko 25 metara u promjeru. Ovaj se proces nastavlja te stalno dokumentiramo nove pojave stvaranja tih urušnih ponikvi. Zaključno s koncem siječnja, pozicionirali smo 87 PSUP našim kartiranjima na terenu (54 potpuno urušene ponikve i 33 pojave koje treba dodatno provjeriti). Do ove pojave dolazi zbog specifične geološke građe terena. Propusni, razlomljeni i okršeni litotamnijski vapnenci nalaze se ispod 4-15 metara debelog kvartarnog pokrivača (aluvijalna, proluvijalna i deluvijalna tla).

Rupa u tlu u Mečenčanima (Snimio Željko Grgić / Cropix)

Glavni procesi koji uzrokuju postanak ponikava u ovom terenu su otapanje vapnenca djelovanjem podzemne vode, kada se postojeće pukotine i šupljine proširuju, a mjestimično se stvaraju kaverne. Ponikve uzrokuje i sufozija – vrsta erozije djelovanjem infiltracije ili strujanja podzemne vode dolazi do ispiranja prvenstveno sitnijih čestica tla.

U području Mečenčana ti su procesi jaki na kontaktu tala i stijena podloge, pogotovo u zonama pojačanog toka podzemne vode. Tako se u tim zonama stvaraju i lokalne kaverne u vapnencu ili šupljine u tlu na kontaktu stijena-tlo, pojašnjavaju stručnjaci i očekuju još veće probleme na proljeće kada se povećava tlak podzemnih voda.

Izvor: glas istre

Komentari

komentara