Aktuelna, treća generacija modela Škoda Fabia u prodaji je od 2014. godine i uskoro će otići u penziju.

Nasljednik je spreman i imaće svjetsku premijeru u proljeće 2021.

Na fotografiji je djelimično otkrivena silueta novog modela, koja pokazuje da se Škoda rukovodila filozofijom “evolutivnog dizajna”, pa ne treba očekivati spektakularne pomake u izgledu u odnosu na aktuelnu generaciju.

Ipak, nova Fabia će imati moderniji dizajn, usklađen sa najnovijom generacijom Škodinih modela, kao što su Scala ili Kamiq.

I dok je aktuelni model koristio staru, PQ26 mehaničku platformu, nasljednik je baziran na MQB A0 mehanici koju, između ostalih, koriste i VW Polo, VW T-Cross, Seat Ibiza, Seat Arona, Audi A1, Škoda Kamiq…

Češki proizvođač za sada nije otkrio mnogo detalja, ali je naveo da nova Fabia ima prostraniju unutrašnjost i da će putnici imati više mjesta za glave i noge, dok je prtljažnik veći za 50 litara u odnosu na prethodnika.

Najprije će biti predstavljena hečbek verzija sa 5 vrata, a zatim će usljediti i karavan – Fabia Combi, koji je bio neizostavan član “porodice” u sve tri dosadašnje generacije, s obzirom da 34% prodatih primjeraka modela Fabia upravo čine karavan vozila.

(b92)

Komentari

komentara