Šefovi njemačkih regionalnih vlada nisu isključili mogućnost zatvaranja granice sa Austrijom i Češkom zbog povećanog broja zaraženih novim sojevima koronavirusa. “Bilo bi razumno staviti (Tirol i Češku) na listu teritorija teško pogođenih mutacijama virusa. To će se sigurno dogoditi”, rekao je šef bavarske vlade Markus Zeder.

Zeder je još juče spomenuo takvu mogućnost zbog neodgovarajućih mjera Češke. Njemačka je krajem januara zabranila ulazak putnicima iz zemalja teško pogođenih različitim sojevima korona virusa kao što su Velika Britanija, Južna Afrika ili Brazil.

Međutim, te mjere ne važe za Nijemce koji žive u navedenim zemljama, za državljane tih zemalja koji imaju prebivalište u Njemačkoj, kao ni za putnike u tranzitu.

Češka vlada je u međuvremenu saopštila da je izolovala tri kantona, od kojih su dva na granici sa Njemačkom.

Njemačka je zabrinuta i situacijom u Austriji, odnosno u Tirolu koji je od juče izolovan, a smatra se najvećim evropskim žarištem južnoafričkog soja korona virusom.

Tirol gdje dolaze skijaši iz inostranstva, ostao je otvoren i pored restriktivnih mjera u ostatku Austrije.

Nakon višenedeljnih restriktivnih mera, prodavnice, muzeji i škole su od ponedeljka ponovo otvoreni iako i dalje ima više od 1.000 novozaraženih dnevno.

Izvor: N1

Komentari

komentara