6.6 C
Travnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetNjemačka industrija traži detaljan plan otvaranja gospodarstva nakon lockdowna

Njemačka industrija traži detaljan plan otvaranja gospodarstva nakon lockdowna

Njemačka je nedavno zatvorila granicu sa Češkom i austrijskm regijom Tirol kako bi spriječila širenje novih sojeva koronavirusa

Njemačka industrija treba detaljan plan i praktične kriterije za sigurno otvaranje gospodarstva nakon višemjesečne blokade, poručila je u utorak udruga BDI vladi u Berlinu, pozivajući na europsku koordinaciju u ograničenjima na granicama.

Industrija se trenutno oporavlja od koronakrize, ali taj oporavak počiva na “staklenim nogama”, upozorava BDI, podsjetivši na procjene da će se gospodarstvo vjerojatno vratiti na pretpandemijsku razinu tek 2022. godine.

Za uspješno ublažavanje posljedica pandemije ključna je predvidivost i intenzivnija koordinacija ograničenja na europskoj razini, ističu, dodajući da je zatvaranje granica “krajnje kontraproduktivno za opskrbu robom”. 

Njemačka je nedavno zatvorila granicu sa Češkom i austrijskm regijom Tirol kako bi spriječila širenje novih sojeva koronavirusa.

Industrijalci traže “jasnu srednjoročnu strategiju cijepljenja” i dostatne kapacitete za testiranje.

“U cijeloj Europi treba osigurati praktične mogućnosti testiranja kako bi se zajamčio nesmetan promet robe i dobara”, naglašavaju.

Među 20 zahtjeva uključili su i snažnu digitalnu infrastrukturu i poticaje za ulaganja, a traže od vlade i da podupre prijedlog Europske komisije da se fleksibilniji propisi o državnoj pomoći produlje do kraja ove godine,

Najnoviji krug mjera zatvaranja najteže je pogodio turizam, maloprodaju i ugostiteljstvo, ali danas objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku da je pandemija u 2020. teško pogodila i industriju.

Broj zaposlenih u industriji pao je prvi puta u deset godina. Na kraju 2020. industrijska su poduzeća s više od 50 zaposlenih zapošljavala 5,5 milijuna radnika, što je 2,2 posto manje nego u godini ranije. 

Prošli je puta njihov broj pao 2010. godine, nakon financijske krize.

U prosincu prošle godine najsnažnije je na godišnjoj razini smanjen broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, za 5,8 posto, a slijede industrija strojeva i automobila s padom broja zaposlenih za 4,5 odnosno 3,2 posto.

Kemijska industrija bilježila je pak rast broja zaposlenih, za 1,6 posto, pokazuju podaci.

Vlada je prošlog tjedna odlučila produljiti mjere blokade za pojedine dijelove zemlje do 7. ožujka, što je izazvalo negodovanje nekih poslovnih skupina, s obzirom na pad broja zaraženih.

Ministar gospodarstva naglasio je pak da vlada mora oprezno ublažavati mjere kako bi poštedjela gospodarstvo novih teških posljedica.

„Gospodarstvo neće moći procvjetati ako nas zahvati treći val zaraze“, rekao je Altmaier.

Moguće su rješenje za ublažavanje krize brzi testovi, dodao je, napomenuvši ipak da ih tek trebaju odobriti mjerodavna tijela. Nada se zelenom svjetlu za prvi takav test sljedećeg mjeseca.

Izvor: jutarnji

spot_img