Armije svijeta su ozbiljni zagađivači koji emituju velike količine gasova staklene bašte, zbog čega bi trebalo da učine sve da se te količine smanje

To bi moglo da se riješi tako što bi tenkovi dobili solarne panele pomoću kojih sami mogli da stvaraju struju, mjesto da koriste fosilna goriva.

Ova neobična ideja potiče od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji tvrdi da bi sprovođenje takvog plana značajno smanjilo uticaj armija na životnu sredinu, a da ne bi uticalo ni na vojnu logistiku, niti na vojne operacije, piše The National.

Samo smanjenje sadašnjeg broja vozila koja učestvuju u operacijama bi smanjilo i količine gasova, ali generalno ne bi redukovalo emisije koje vozila izbacuju u atmosferu.

A pošto veliki tenkovi, borbeni avioni i borbeni brodovi sagorevaju velike količine fosilnih goriva i proizvode velike količine otrovnih gasova, najizglednije rješenje su alternativna goriva i solarni paneli, prenosi Futurism

U ovim idejama Stoltemberg vidi i još jednu potencijalnu korist.

Tenkovi i vojna vozila koja se manje oslanjaju na foslina goriva, doprinijela bi i manjoj ranjivosti vojnih jedinica u borbi, budući da ne bi bilo, ili bi se značajno smanjila potreba za održavanjem linija snabdijevanja gorivom.

(Telegraf)