6.8 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHModrić je sinoć pokazao zašto je jedan od najboljih na svijetu

Modrić je sinoć pokazao zašto je jedan od najboljih na svijetu

REAL MADRID pobijedio je Atalantu u Bergamu 1:0 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Utakmicu je prelomio trenutak u 17. minuti kada je domaćin ostao s igračem manje, što im je u potpunosti poremetilo planove.

Ferland Mendy je postao junak sjajnim golom u završnici, ali igrač utakmice bio je Luka Modrić. Pomogao je desetkovanom Realu da kontrolira utakmicu i potvrdio da u 36. godini i dalje igra na vrhuncu.

Odigrao je gotovo savršenu utakmicu, a nismo ni primijetili. To govori koliko je Modrić velik

Dojam nakon utakmice je da Luka Modrić nije odigrao spektakularno, a to samo govori koliko je velik igrač i na kakve nas je partije navikao. Brojke, naime, pokazuju da je Modrić odigrao gotovo savršeno. Održati se na toj razini i postići da to nije neka vijest – kvaliteta je koju imaju samo oni najbolji na svijetu.

Izgubio je samo nekoliko lopti. Svakom dugom loptom je precizno pronašao suigrača i dobio je sve duele u koje je ušao. Naravno, rani crveni karton za suparnika Realu je omogućio lakšu kontrolu sredine terena. Atalanta je pritiskala visoko sve do crvenog kartona i u tom periodu je španjolski klub jako teško nalazio prostor za igrati. Bez obzira na to, bilo je ključno za Real da u Modriću ima igrača koji može stalno mijenjati težište igre, donositi loptu u zadnju trećinu terena i ne dozvoliti ekipi da gubi ritam izgubljenim posjedima. Nije odigrao deset poteza koje ćemo pamtiti, ali gotovo svaki potez bio mu je precizan i pravovremen. Odlika velikih igrača je da vode utakmicu i kad naoko nemaju bitan utjecaj na igru.

U 36. godini Modrić je jedna od glavnih Realovih poluga u igri. Teško je sjetiti se veznjaka koji je s toliko godina na leđima igrao na ovoj razini i na ulasku u završnicu sezone sigurno će biti jedna od najvećih Zidaneovih uzdanica.

Sudac je ubio utakmicu koju je Gasperini sjajno pripremio

Za sve neutralne gledatelje velika je šteta što je sudac Stieler isključio Atalantinog Remu Freulera. Dojam je da je kazna bila prestroga, a potvrdio ga je i sudac koji je ostatak utakmice kompenzirao takvu odluku i sve 50-50 odluke donio u korist domaćina. 

Gasperini je imao odličan plan koji je vrlo dobro funkcionirao u prvih 20 minuta. Zidane nije mogao računati na Benzemu, Ramosa, Hazarda, Rodryga, Marcela, Carvajala i Valverdea. Zbog toga je odlučio uz Casemira, Modrića i Kroosa u igru staviti i Asensija i Isca, pa je Real u teoriji trebao imati višak igrača kada se Asensio i Isco spuste u veznu liniju. Atalanta je to odlično prepoznala i visokim pritiskom nije dozvoljavala Realu da iznese loptu iz prve faze napada. Takva igra nosila je i rizik da će Realu ostati previše prostora u dubini, što je posljedično i dovelo do isključenja koje je prelomilo utakmicu.

U napadu je Gasperini zaigrao u standardnoj 3-4-1-2 formaciji s Murielom i Zapatom u vrhu napada koji su loptu tražili jako široko i za sobom povlačili Realove stopere. Zbog toga se između Varanea i Nacha otvarala ogromna rupa po sredini terena koju je Atalanta napadala utrčavanjima iz drugog plana, ali prebrzo je morala raditi rošade i prilagodbe.

Real ponovno nije odigrao vrhunsku utakmicu, ali je pokazao koliku kvalitetu posjeduje. Iako mu je falilo sedam ili osam igrača, dva ključna poteza na utakmici odradio mu je lijevi bek. Mendy je bio taj koji je dijagonalnim utrčavanjem prisilio Freulera da napravi faul za isključenje. Kao da to nije bio dovoljan dokaz koliko talenta Real ima, Mendy je u 86. minuti slabijom, desnom nogom, pogodio kut Gollinijevog gola i donio Realu pobjedu.

U sezoni u kojoj se svi klubovi muče s ozljedama, oscilacijom forme i rezultatima, ovakva pobjeda je sve što Realu treba. Već su dovoljno puta pokazali da za osvojiti bodove ne moraju biti najbolja moguća verzija sebe, nego malo spremniji od suparnika da uzmu ono što im se nudi.

Izvor: index.hr

spot_img