Entiteti povećanjem vlastitih budžeta i plaća rade na urušavanju države i kadrovskom slabljenju njenih institucija

Savez samostalnih sindikata BiH upozorava da je cijena potrošačke korpe u BiH za 180 maraka skuplja danas nego što je bila u decembru. Udruženja potrošača ukazuju da cijene rastu iz dana u dan, postepeno i pomalo, ali uporno, a vrlo često i neopravdano. Elektroprivrede u BiH, otvoreno ili indirektno, najavljuju poskupljenje struje. Pandemija koronavirusa značajno je uzdrmala svjetsku ekonomiju.

. Dok ogromna većina građana ove zemlje razmišlja kako preživjeti poskupljenja, zimu, pandemiju i svaku nevolju što ih je snašla, Vijeće ministara BiH planira povećati osnovice plaća uposlenih u institucijama BiH.

Kada bi se planirana povećanja odnosila samo na one čiji je rad nedovoljno plaćen, teško da bi neko mogao prigovoriti, ali četiri posto na plaću od 700 nije isto što i na onu od 7.000 KM. Policajcima, vojnicima, inspektorima, nižim službenicima – opet kupus, a parlamentarcima, ministrima i Predsjedništvu – meso.

Tačne su tvrdnje da entiteti povećanjem vlastitih budžeta i plaća praktično rade na urušavanju države i kadrovskom slabljenju njenih institucija, ali u teškom vremenu intencija ograničavanje potrošnje treba biti i na nižim nivoima vlasti. A posebno ograničavanje rasta nezasluženo i sramno visokih plaća na svim nivoima.

Nabavka vakcina i migrantska kriza samo su dva od brojnih pitanja na kojima (ni) državni ministri nisu zaradili svoju plaću, a na sjednici na kojoj su raspravljali o povećanju (i) svojih primanja odbili su usvojiti odluku kojom bi zaštitili domaće proizvođače.

Izvor: avaz