Hotel Plaza koji je otvoren 1984. godine, izgradio je bivši američki predsjednik Donald Trump, imao je 39 spratova i svojevremeno je bio simbol Atlantic Cityja.

Zatvoren je 2014. godine nakon što je bankrotirao, a zgrada je posljednjih godina toliko propala da su počeli da otpadaju dijelovi fasade sa nje.

Brojne američke televizijske stanice su uživo prenosile rušenje ovog zdanja, koje je u 9:08 sati sravnjeno sa zemljom i pretvoreno u gomilu šuta i dima.

New York Times navodi da su posmatrači na ulici, i oni koji su iz automobila željeli da uživo gledaju rušenje, morali da plate 10 dolara.

Zemljište na kojem se nalazio hotel kupio je investitor Carl C. Icahn.

Njujorški list dodaje da ovo nije bila ni najveća, ni najbolja eksplozija ikada izvedena detoniranjem 3.000 štapića dinamita.

Napominje, također, da je do rušenja došlo poslije manje od mjesec dana od kada je bivši vlasnik hotela i bivši američki predsjednik Donald J. Trump napustio Bijelu kuću nakon izgubljene trke za reizbor na funkciju predsjednika.

Trump Plaza bio je prva od tri kockarnice u vlasništvu kontroverznog milijardera prije kraha njegovog kockarskog biznisa u Atlantic Cityju. Rušenje simbolično označava kraj Trumpove ere u tom gradu, prenosi Nova.rs

Komentari

komentara