Zbog neprodanih zaliha, europski i američki modni brendovi značajno su smanjili proljetne narudžbe azijskim proizvođačima tekstila.

Zbog zaliha neprodane odjeće vrijedne stotinjak milijardi eura, europski i američki modni brendovi i trgovci odjećom značajno su smanjili narudžbe azijskim tekstilnim tvornicama za proljetnu kolekciju.

Kako piše Reuters, globalna tekstilna industrija nadala se da će joj 2021. biti daleko bolja nego prethodna godina kada je zbog zatvaranja gospodarskih aktivnosti, ali i trenda rada od kuće potražnja za odjećom pala 17 posto.

Međutim, novi val zatvaranja europskih gospodarstava te vrlo spora dinamika cijepljenja u većini svjetskih država ta su nadanja dobrano raspršile. Neki veliki zapadni trgovci odjećom ističu kako se “guše” u zalihama prošlogodišnje odjeće koja bi uobičajeno bila rasprodana tokom jesenskih i zimskih sniženja.

Primjerice, britanski trgovac Primark otkrio je Reutersu da mu u skladištima stoji oko 150 miliona funti (205 miliona dolara) vrijedna odjeća iz sezone proljeće/ljeto 2020. te 200 miliona funti vrijedna kolekcija jesen/zima. No, Primarkov problem samo je kap u moru nevolja s kojima se trenutno suočava tekstilna industrija.

Konzultantska tvrtka McKinsey procjenjuje da globalna vrijednost neprodane odjeće u trgovinama i skladištima iznosi između 140 i 160 milijardi eura. To je dvostruko više od uobičajenih razina. Sukladno tome, smanjuju se nove narudžbe. Britanski Marks & Spencer te njemački Hugo Boss najavili su da će naručiti manje odjeće za proljetnu kolekciju nego što je uobičajno.

Trgovci odjećom također paze da dodatno ne nagomilavaju zalihe, ističe Ron Frasch, nekadašnji predsjednik tvrtke Saks Fifth Avenue koji je sada partner u investicijskoj tvrtki Castanea Partners koja surađuje s nizom tekstilnih brendova. “Mislim da su sada svi vrlo konzervativni u svojim narudžbama”, kaže Frasch i dodaje kako su neki trgovci i produžili rokove plaćanja svojim dobavljačima.

Problem golemih neprodanih zaliha tako osjećaju i velika azijska središta proizvodnje tekstila, poput Bangladeša čiji izvoz snažno ovisi o toj industriji.

Anketa tamošnje udruge proizvođača i izvoznika tekstila među 50 tvornica pokazala je da je trećina dobila manje narudžbe za ovu sezonu, nakon što je zatvaranje u Europi prije božićnih blagdana slijedio novi krug epidemioloških restrikcija u januaru.

“Narudžbe uobičajno dolaze tri mjeseca unaprijed. No, nema narudžbi za mart”, kaže Shahidullah Azim, vlasnik tvornice u Dhaki gdje se šiva odjeća za američke i europske trgovce.

Dio trgovaca pokušava prodati barem dio zaliha, no većina odjeće ipak će završiti na otpadu. Stoga cvate posao tvrtkama koje se bave recikliranjem tekstila.

Kako će trgovci poslovati u 2021. još je uvijek nejasno. Procjene se kreću od pesimističnih 15 posto pada prodaje kao što prognozira McKinsey do 11 posto rasta u prognozama Euromonitora.

Izvor: slobodna bosna

Komentari

komentara