Kolone vozila koje se stvaraju na magistralnoj cesti M-17 između Mostara i Sarajeva zbog radova koji se izvode u tunelu Crnaja za sada se ne zadržavaju duže od 10 minuta.

Vozači kažu kako su u svoje putovanje planirali 15 minuta više nego inače i nije im teško čekati, jer se zna već dugo da je ovo kritična tačka koja se mora raditi na ovoj saobraćajnici.

  • Ovaj tunel mi je oduvijek izazivao strah, jer me uvijek iznenadi voda koja se najednom slije na šoferšajbu”, kaže jedan od vozača. Dodaje kako se godinama pita kad će se ovaj tunel riješiti.
  • Nije problem sada čekati, ali bit će problem kad se saobraćaj bude zaustavljao u potpunosti i kada budu kilometarske kolone koje neće moći kroz tunel proći za 15 minuta s jedne strane – kaže jedan od vozača kamiona koji često prolazi ovom magistralom.

Na moguće problema su upozoravali i privrednici iz Jablanice koji su i protestnim okupljanjem ispred tunela upozoravali da bi radovi na ovom tunelu mogli nanijeti velike štete privredi upravo zbog saobraćajnog kolapsa od kojeg svi strahuju.

Kolone vozila ispred tunela obradovale su samo prosjake koji su vidjeli priliku za dobru zaradu, te uprkos “debelim minusima” od vozila do vozila traže svoj profit u ovoj priči, piše Klix.ba.

Foto: Klix.ba

Radovi u tunelu Crnaja kod Jablanice zvanično su počeli 8. februara zbog čega se saobraćaj na ovoj dionici odvija po posebnom režimu, uz određene zastoje i obustave tokom dana i noći.

Promet kroz tunel Crnaja odvija će se naizmjenično, jednom trakom, uz upotrebu svjetlosne signalizacije.

Prema simulacijama prometa koje su do sada urađene, maksimalno zadržavanje će biti ograničeno na 15 minuta. S ciljem ubrzanja izgradnje, radovi će se izvoditi kontinuirano 24 sata, s tim da su potpune obustave prometa predviđene u intervalu 23 sata do pet sati ujutro, uz izuzetak kola hitne pomoći i vozila policije kojima će prolaz biti omogućen i u ovom periodu.

Foto: Klix.ba

U periodu prvog juna do 30. septembra radovi će biti obustavljeni a promet će se odvijati u obje trake, bez ograničenja.

S obje strane tunela Crnaja su instalirane kamere BIHAMK-a, što bi trebalo olakšati promet.

Planirani rok za okončanje obnove tunela Crnaja je juni 2022. godine, a zaključeno je da će Ceste FBiH svakodnevno pratiti, a Federalna uprava za inspekcijske poslove kontinuirano vršiti inspekcijski nadzor nad izvođenjem radova rekonstrukcije, a sve u cilju sigurnog odvijanja saobraćaja i održavanja odobrenog režima saobraćaja.

Izvor: hayat / klix