Dvije godine stanovnici Ulice Podgaj ispod Park-šume Cmrok upozoravaju na problem. Obraćali su se, kažu, na sve moguće adrese, ali bezuspješno, a potres je još pogoršao situaciju. Grad Zagreb jučer je pokrenuo sanaciju

Probudio sam se, otišao u vrt i doživio šok. Golem komad armiranog betona dokotrljao se odozgo s gradilišta i prevalio preko žičane ograde. Da je nije bilo, mogao mi je završiti na terasi – opisuje nam Darko Pulić, stanar zgrade na kućnom broju 41 u Ulici Podgaj, koja se nalazi podno Park-šume Cmrok. 

Prebacivanje “loptice” 

Bio je to, dodaje, tek početak problema stanara zgrada u Podgaju, na brojevima 41, 43, 45 i 47, gdje se u studenome 2019. aktiviralo klizište. U međuvremenu je naraslo i sada im se nalazi pred kućama pa predstavlja opasnost i za imovinu i za njihove živote

 | Autor :

– Nije nam ugodno. Živim u suterenu sa suprugom i dvoje djece, a klizište je na dva, tri metra od prozora naših soba. Nisam jedini, u zgradi su još tri obitelji s malom djecom – govori Luka Vrga, predstavnik stanara kućnog broja 43, koji se nalazi direktno na udaru.

Kada je problem nastao, kazuju nam susjedi, najprije su se obratili vlasnicima zemljišta otkuda je, kažu, i krenuo te su ih zamolili da nešto poduzmu. Kako nisu ništa poduzeli, pisali su Gradskom uredu za graditeljstvo. Na očevid su izašli lani u siječnju te utvrdili aktivaciju klizišta dimenzija 80×50 metara, o čemu su obavijestili investitore i Državni inspektorat. 

No, kako nije bilo pomaka, stanari su se u travnju ponovno obratili Gradu, koji im je tada odgovorio da je klizište na privatnoj parceli te da nisu za to nadležni, kaže Marko Nikolac pokazujući nam dokumentaciju. Javili su se potom i Državnom inspektoratu, koji im je, dodaje, odgovorio da problem nije u njihovu djelokrugu i da će se javiti nadležnim institucijama od kojih pak nikada nisu dobili odgovor.

A osim što je u međuvremenu klizište naraslo, pojavili su se i problemi s bujicama blatne vode koje za velikih kiša poplavljuju dio stanova. Stvar je dodatno pogoršao i prosinački potres nakon kojeg su pozvali policiju koja je također utvrdila aktivaciju klizišta “neodređenih dimenzija, čija se nožica nalazi dva metra od zgrade”.

Ugroženo 60 ljudi 

– Tlo se pokrenulo niz brežuljak na kojem se gradi na parcelama u park-šumi, odnosno zaštićenoj zoni Z 2 – govori Marijana Sumpor, a Milovac dodaje da je direktno ugroženo oko 60 stanovnika Podgaja.

 | Autor :

– Situacija je kritična. Netko je morao dati dozvolu za gradnju u zelenoj zoni, a sada od vlasnika zemljišta treba tražiti odštetu – kaže Milovac.

Grad je, dakle, odbio njihov prijedlog, ali pokrenuo je akciju sanacije. 

– Klizište je nastalo kao posljedica krčenja šume i izvođenja građevinskih zemljanih radova protivno Zakonu o gradnji – ističe u priopćenju pročelnik Bilić. 

Tako su na teren u Podgaj jučer došla trojica radnika s bagerom, a na sastanak sa stanarima stigao je i jedan od investitora, no nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. 

Izvor: vecernji.hr