Američki predsjednik Joe Biden večeras je izjavio da se “Amerika vratila”, obraćajući se naciji na temu vanjskih poslova i diplomatije.

Izgradit ćemo nove odnose sa saveznicima i boriti se protiv pandemije i klimatskih promjena, te za ljudska prava – kazao je Biden, uputivši direktnu poruku svim američkim ambasadorima u svijetu.

Vjerovat ćemo vam, rekao je, i ojačat ćemo vas da radite svoj posao, vjerujte mi, rekao je Biden.

– Integritet u svemu što radite. Transparentnost, da se izgradi povjerenje u SAD širom svijeta – zatražio je Biden od američkih diplomata, poručivši im da će promovirati različitosti, inkluziju, jednakosti…”jer naše diplomate trebaju predstavljati istinske SAD.”

– Znam da tražim puno od vas i vaših porodica i znam kakve žrtve koje pravite, a često ih zemlja ne prepozna… Ali, vjerujem u vas. Trebamo vas jako. Stojim iza vas, baš kao i američki narod – poručio je Biden, prenosi Avaz.

Vanjska politika je promoviranje interesa naroda Sjedinjenih Američkih Država, objasnio je američki predsjednik kazavši da je dosta posla ispred njih.

– Moramo raditi, moramo obnoviti odnose, a vi ste srce i duša onoga što je ova zemlja i svijet, kad gleda vas, gleda Ameriku. Neka vas Bog blagoslovi – kazao je.

Prethodno su SAD najavile kraj podrške ofanzivnim operacijama pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, navodeći ulogu koju je bombarderska kampanja imala u stvaranju najgore svjetske humanitarne krize.

Najavu je dao savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan prije Bidenovog govora u State Departmentu.

SAD će također zamrznuti prodaju oružja za Saudijsku Arabiju i imenovati posebnog izaslanika u Jemenu da izvrši veći pritisak da se postigne trajni mirovni sporazum.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara