MOSKVA – Jaka mećava obrušila se danas na Moskvu, a više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čisti ulice i odnose snijeg na mjesta gdje se topi, prečišćava i ubacuje u rijeke.

Tako moskovske komunalne službe pokušavaju da spriječe kolaps koji bi mogao da nastane, jer se očekuje sa će do subote pasti više od 35 centimetara snijega, a do ponedjeljka bi visina snježnog prekrivača mogla biti veća od pola metra.

Snijeg udara u lice, hladnoća ledi dah, vozači ne mogu da kontrolišu vozila na ledu, a većina Moskovljana, koja je jutros na posao krenula automobilima, kasnila je na svoje odredište, prenosi Sputnjik.

Zbog poledice i smanjene vidljivosti, na vozače se apeluje da budu obazrivi, da ne voze brzo i da drže rastojanje.

Ulice su zavijane, komunalne službe neprestano rade, a saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

Korisnici društvenih mreža aktivno komentarišu i objavljuju fotografije, a vremenske (ne)prilike jedni vide kao “apokalipsu”, dok drugi govore o “zimskoj idili” i “zimskim čarolijama”, piše Sputnjik.

Snijegu se najviše raduju djeca i ljubitelji zimskih sportova, koji planiraju da vikend provedu na skijalištima u okolini Moskve ili u gradskim parkovima.

Radi se bez prekida, ali pošto snijeg ne prestaje da pada, teško da postižu.

U gradu neprekidno radi 56 stacioniranih “topionica”, a takođe i 38 mobilnih “topionica” snijega – specijalnih vozila koja tope i prečišćavaju snijeg “u hodu”.

Ulicama neprestano prolaze i vakuumski usisivači i manja mehanizacija, ali i “teška mašinerija”.

Mehanizovano se otopljava i led na kolovozima i trotoarima, a snijeg se izvozi i na specijalne deponije.

Čitave brigade ljudi raščišćavaju snijeg i u dvorištima zgrada i parkinzima, a nakon što snježna stihija prođe radiće se i na čišćenju krovova.

Posljednji put Moskovljani su ovako veliki snijeg vidjeli 2018. godine, a ovog puta mećavu je u Moskvu donio balkanski ciklon “Volker”.

Izvor: nezavisne

Komentari

komentara