POLICIJA je u prošla tri dana širom Hrvatske evidentirala brojne dragovoljne predaje ili zapljene ilegalnog oružja, a najneobičniji slučaj zabilježen je u Istri gdje je ribar u mreži ulovio artiljerijsko zrno, a potom dan kasnije na istom mjestu i pet topničkih projektila.

U MUP-u kažu da poveći broj građana obavještava policiju o pronalasku ili posjedovanju ubojitih sredstava nakon što su u prosincu predstavili moderniziranu inačicu kampanje “Manje oružja- manje tragedija”, zahvaljujući kojoj građani bez kaznene ili prekršajne odgovornosti mogu dobrovoljno predati zabranjeno ili oružje bez dozvole.

Naglašavaju da je svijest o tom problemu izrazito važna jer u Hrvatskoj još ima zaostalih mina čak i iz II. svjetskog rata, što može biti posebno opasno u slučaju da ih pronađu djeca.

“U tom smislu je i najvažniji apel građanima da, kako ne bi došlo do neželjenog aktiviranja i ozljeđivanja, pronađeno oružje i sredstva ne donose sami, već da odmah obavijeste policiju čiji će službenici izaći na teren i izuzeti opasna sredstva na siguran način”, poručili su iz MUP-a.

Ribar izvukao projektile, Zadranin pronašao oružje u suhozidu

Dragovoljne predaje ili zapljene ilegalnog oružja zabilježene su proteklog vikenda na području 10 policijskih uprava.

Možda najneobičniji slučaj, kažu u policiji, zabilježen je na području istarske policije gdje je ribar umjesto riba u mrežu ulovio artiljerijsko zrno, a jednake sreće bio je i idućega dana kada je na istoj lokaciji iz mora kod Rovinja izvadio još pet topničkih projektila različitog kalibra.

U Gospiću su pak djelatnici jednog poduzeća pri izvođenju radova pronašli topničko zrno, dok je na području zadarske policije muškarac koji je gradio suhozid pronašao pušku, šest ručnih bombi i 2500 komada raznog streljiva, a drugi muškarac tijekom lovačke hajke na štetočine ručni bacač.

Maloljetnik skrivao pušku, 73-godišnjak kubure i ručne bombe

Sve pronalaske savjesni su građani odmah dojavili na broj 192 te su oni sigurno izuzeti, baš kao oružje koje su ovoga vikenda građani dragovoljno predali policiji.

No kad oružje nije predmet dragovoljne predaje, onda ono postaje predmet kriminalističkog istraživanja, kažu u policiji koja je ovog vikenda zabilježila i takve slučajeve.

Među njima je maloljetnik iz Međimurja koji će biti prekršajno gonjen jer je skrivao u kući pušku i streljiva, dok je 73-godišnjaka iz Lipovljana zaradio kaznenu prijavu zbog pronađene kubure ručne izrade, pumperice, ručne bombe, zračne puške i raznog streljiva.

Poveći arsenal oružja pronašla je i zagrebačka policija kod dvojice muškaraca koji su uz ostalo skrivali poluautomatsku pušku, tzv. papovku s pripadajućim tromblonskim nastavkom i 750 komada pripadajućeg streljiva te dvije automatske puške, bombe, TNT i tromblonske mine.

Policija je pozvala građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Građane podsjećaju da takva sredstva nipošto ne odlažu u kontejnere za smeće ili ostavljaju u prirodi, jer na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi.

Izvor: index.hr

Komentari

komentara