Teheran je zaprijetio agenciji UN-a za nuklearni nadzor značajnim ograničenjima na inspekcije ukoliko ne dođe do pomaka u sporu oko nuklearnog sporazuma.

Iran je zaprijetio agenciji UN-a za nuklearni nadzor IAEA značajnim ograničenjima na njene inspekcije ukoliko ne dođe do pomaka u njegovom nuklearnom sporenju sa Sjedinjenim Američkim Državama do kraja mjeseca.

“Ukoliko se nuklearni sporazum ne provede u skladu s prethodnim dogovorom do kraja februara, mi imamo obavezu da suspendujemo provedbu dodatnog protokola IAEA”, izajvio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh, prenosi Fena.

Neograničeni pristup inspektora iranskim nuklearnim postriojenjima na osnovu dodatnog protokola IAEA dio je nuklearnog sporazuma postignutog u Beeču u 2015. koji je stvoren s ciljem da se spriječi Iran da stvori nuklearno oružje.

Nakon što su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma tokom mandata bivšeg predjednika Donalda Trumpa, Iran je počeo postepeno da krši razne aspekte sporazuma.

‘Miroljubivi nuklearni projekt’

Islamska Republika pokrenula je program obogaćivanja urana na višim nivoima, započela je proizvodnju uranskog metala, raditi s bržim centrifugama i skladištiti daleko veće količine urana od dopuštenih u nuklearnom sporazumu.

Šef iranske obavještajne službe Mahmoud Alavi izazvao je zabunu televizijskim intervjuom kada je nedavno aludirao da bi se proizvodnja atomske bombe mogla pokrenuti ukoliko pogubne američke sankcije ne budu odmah ukinute.

Khatibzadeh je danas odbacio takve tvrdnje.

“Naš cilj je miroljubivi nuklearni projekt, i tu se ništa nije promijenilo. S islamske tačke gledišta, proizvodnja oružja za masovno uništenje još je zabranjena”, kazao je.

Trump se povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma u maju 2018. i ponovo je uveo oštre sankcije, pokrećući politiku „maksimalnog pritiska“ s ciljem da uvjeri Teheran da pristane na pregovore o sporazumu sa strožijim i dugoročnijim uslovima.

Sankcije su posebno dovele do najteže ekonomske krize u iranskoj historiji, prenosi dpa.

Izvor: aljazeera