7.1 C
Travnik
Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaBiHInstitucije BiH bez strateškog odgovora u slučaju Trgovske gore

Institucije BiH bez strateškog odgovora u slučaju Trgovske gore

Nadležne institucije BiH nisu na efikasan način sprovodile aktivnosti na osiguranju radijacijske i nuklearne bezbjednosti i zaštite, a koje se, između ostalog, odnose i na reagovanje na potencijalnu izgradnju skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Navedeno je to u izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o pitanju aktivnosti institucija BiH na osiguravanju radijacione i nuklearne bezbjednosti, koji je uradila Kancelarija za reviziju institucija BiH, a koji bi naredne sedmice trebalo da se nađe pred članovima Komisije za budžet i finansije Parlamenta BiH.

Kao ključni problem revizori su istakli to što BiH nema definisane strateške korake u vezi sa potencijalnom izgradnjom skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori te to što nije definisan jasan odgovor na potencijalne scenarije razvoja situacije u slučaju da Hrvatska ostane istrajna u svojoj namjeri.

– Institucije BiH preduzimaju brojne aktivnosti kada je u pitanju protivljenje, ali sve te aktivnosti  na kraju još nisu rezultovale definisanjem strateških koraka koje će BiH preduzeti kao odgovor na razvoj situacije – stoji u ovom izvještaju.

Razlog za nepostojanje strateškog pristupa revizori su objasnili sporošću u uspostavljanju radnih tijela i nepotpun konsenzus svih učesnika u procesu. Zbog svega toga revizor je dao preporuku Savjetu ministara BiH da definiše korake koji bi bili odgovor na dalji razvoj situacije.

– To podrazumijeva intenziviranje saradnje nadležnih s ciljem iznalaženja optimalnog pristupa u određivanju budućih koraka kojima će biti definisan blagovremeni odgovor vlasti u BiH na razvoj situacije i moguće scenarije, a koji mogu imati negativne posljedice po okolinu i ljude u BiH – navedeno je u preporuci.

Predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević kaže za “Glas Srpske” da je sve navedeno u reviziji tačno te da bi trebalo predložiti konkretne korake za dalje postupanje i da bi sa jednim takvim zaključkom pravni tim trebalo da izađe pred Savjet ministara.

– Dakle, pravni tim bi trebalo da vidi da li je procedura strateške procjene u Hrvatskoj bila valjana, odnosno da li su motivi Hrvatske i njihovog Ministarstva prostornog uređenja bili u skladu sa međunarodnim pravilima, a to podrazumijeva da je li je to prošlo javnu raspravu, da li je odgovoreno na primjedbe i slično – rekao je Dizdarević.

On dodaje da, iako je izgubljeno mnogo vremena, sadašnji sastav timova radi dobar posao i da je sa nadležnim ministarstvom dogovoreno da komunikacija između ekspertskog i pravnog tima bude učestalija, da bi se došlo do najboljih rješenja.

Izvor: glas srpske

spot_img