LOS ANĐELES – Zvanični izveštaj o padu helikoptera koji je 26. januara 2020. godine doveo do pogibije Kobija Brajanta, njegove kćerke Điane i još sedam drugih članova, uključujući i pilota Aru Zobajana objavljen je danas nakon više od godinu dana istrage.

Istražioci  su u tom izvještaju utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi pilot, koji je poletio u oblake iako je to zakonom zabranjeno.

U izvještaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot vjerovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Kalabasasa.

Utvrđeno je da nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova na helikopteru, a očekuje se da nakon ovog izvještaja Federalna agencija za avijaciju u SAD izda preporuke kako bi se ubuduće izbjegle ovakve nesreće.

Iako je bilo priča da bi nesreća možda mogla da se izbjegne da je helikopter imao uređaj za skeniranje zemlje i određivanja daljine između zemlje i letilice, ovakav aparat prema izvještaju ipak ne bi bio od pomoći da se spriječi tragedija.

Istražitelji su takođe okrivili Zobajana što je krenuo ulijevo, umjesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.

Izvor: glas srpske

Komentari

komentara