0.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHDržavljanka Velike Britanije prevarila preduzeće iz Bijeljine: Presrela mejl pa novac preusmjerila...

Državljanka Velike Britanije prevarila preduzeće iz Bijeljine: Presrela mejl pa novac preusmjerila na svoj račun

Državljanka Velike Britanije Vivijan N. (37) iz Mančestera osumnjičena je da je opelješila jednu bijeljinsku firmu za više od 20.000 KM koje je hakovanjem njihovog imejl naloga preusmjerila na svoj račun.

Nezvanično, ona je presrela imejl komunikaciju između bijeljinske firme i njihovog kupca u Belgiji.

– Upala je u računarske mreže i presrela imejl komunikaciju između firmi te je izmijenila fakturu koju je bijeljinsko preduzeće trebalo da pošalje kupcu u Belgiji. Vješta prevarantica je u fakturi izmijenila broj žiro-računa na koji kupac treba da plati robu i umjesto pravog računa firme iz Bijeljine, stavila je svoj račun, a ostavila sve druge originalne podatke – kazao je izvor blizak pravosudnim organima.

Prema njegovim riječima, firma iz Belgije je umjesto na račun preduzeća iz Bijeljine novac za kupljenu robu od oko 12.000 evra uplatilo na račun prevarantice.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Bijeljina Srđan Gajić kazao je da su ovu prevaru uspjeli da rasvijetle u januaru.

– Firma iz Bijeljine 8. novembra 2019. prijavila policiji da je neko kompromitovao njihov mejl i transakciju usmjerio na svoj račun. Opsežnom istragom smo utvrdili da je novac završio na računu državljanke Velike Britanije. Operativnim radom i koristeći resurse  Interpola i ostalih organa gonjenja Velike Britanije otkrili smo da je taj novac podignut u Mančesteru i identifikovana je žena koja je to učinila – pojasnio je Gajić.

Napomenuo je da osumnjičenu terete za krivično djelo kompjuterska prevara, a da je prijava podnesena Okružnom tužilaštvu u Bijeljini. Gajić je dodao da je policija prošle godine upozoravala domaće privrednike da vode računa o transakcijama putem imejlova sa stranim kompanijama, jer je bilo nekoliko prijava kompjuterskih prevara.

Prema podacima, policije krajem 2019. nepoznati hakeri iz inostranstva na sličan način su ojadili pet preduzeća iz Bijeljine za oko 200.000 KM. Vješti internet prevaranti su i u ovim slučajevima presreli imejl komunikaciju između firmi te izmijenili fakture za kupoprodaju robe i novac preusmjerili na svoje račune u zemljama Afrike, Azije i bivšeg SSSR. Policija je uspjela da vrati novac vlasniku samo u jednom od ovih slučajeva visokotehnološke prevare.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske predviđene kazne za kompjutersku prevaru kreću se od jedne do osam godina zatvora. S obzirom na to da se radi o stranom državljaninu njeno krivično procesuiranje biće težak zalogaj pravosudnim institucijama.

Izvor: glas srpske

spot_img