Dosad su američki borbeni avioni za misije iznad Arktika uglavnom polijetali iz Velike Britanije, a premještanje snaga puno bliže Rusiji znači da će SAD moći brže reagirati na potencijalnu rusku agresiju, pojašnjavaju dužnosnici Pentagona.

Pentagon je precizirao da je prošle sedmice u norveškoj zračnoj bazi Orland kod Trondheima rasporedio četiri nadzvučna strateška bombardera sa promjenjivom geometrijom krila te da bi u iduće tri sedmice trebali započeti misije u međunarodnom zračnom prostoru polarnog kruga u blizini krajnjeg sjeverozapada Rusije.

Dosad su američki borbeni avioni za misije iznad Arktika uglavnom polijetali iz Velike Britanije, a premještanje snaga mnogo bliže Rusiji znači da će SAD moći brže reagirati na potencijalnu rusku agresiju, pojašnjavaju dužnosnici Pentagona. “Operativna spremnost i naša sposobnost da podržimo saveznike i partnere te brzo odgovorimo presudne su za zajednički uspjeh”, pojasnio je general Jeffrey Harrigian, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi i Africi (EUCOM), dodavši da će bombarderi u misijama sudjelovati uz podršku norveških višenamjenskih lovaca tipa F-35.

Pentagon je u posljednjih nekoliko mjeseci rasporedio slične skupine bombardera B-52 na Bliskom istoku kao sredstvo demonstriranja američke sposobnosti da brzo premjesti strateško oružje u potencijalno napete regije.

Osim toga, američko ministarstvo odbrane duboko je zabrinuto zbog ruskih vojnih poteza kojima je zatvoren potencijalni pristup Arktiku za istraživanje prirodnih resursa i pomorski pristup. Na rusku militarizaciju arktičke regije upozoravala je ranije i Barbara Barrett, državni sekretar za ratno zrakoplovstvo, te je prošle godine poručila Moskvi da će se Washington suprotstaviti agresivnim potezima Rusije, koja je u to područje postavila obalne raketne sisteme i dopremila značajnu zračnu tehniku.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je rusko održavanje vlastitog pristupa Arktiku sve vitalnije, osobito kada se zna da gotovo 25 posto ruskih zaliha nafte i zemnog plina dolazi sjeverno od Arktičkog kruga. Stoga je Rusija još ranije počela razvijati svoju ratnu mornaricu za sudjelovanje u borbenim sukobima visokog intenziteta. Takav stav Moskve, smatra Pentagon, može posve umanjiti svaki diplomatski napor i poljuljati stabilnost regije.

Amerikanci na ruske provokacije namjeravaju odgovoriti bombarderima B-1B, zbog učestalih kvarova poprilično kontroverznim avionima. Zbog problema s održavanjem, taj avion nije sudjelovao u Zaljevskom ratu 1991. godine, već je sva bombardiranja izvodio stariji bombarder B-52. Kasnije se ispostavilo da nije sudjelovao u Zaljevskom ratu, jer je američka ratna avijacija rezervirala taj avion za nuklearne udare, a kojem je, pak, sredinom devedesetih godina uklonjena nuklearna sposobnost.

Izvor: slobodna bosna