Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, u uvjetima poboljšanog raspoloženja na financijskim tržištima u pogledu rizika i snažnih zarada kompanija.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,63 posto, na 90,45 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,45 posto, na 104,93 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,6 posto, na 1,2118 dolara.

Dolar je oslabio jer je na financijskim tržištima povećana sklonost prema riziku, zahvaljujući optimizmu investitora zbog monetarnih i fiskalnih poticaja američkom gospodarstvu, kao i snažnih dobiti kompanija.

Investitori se nadaju da će američki Kongres uskoro prihvatiti paket velikih fiskalnih poticaja, vrijedan 1.900 milijardi dolara, koji predlaže novi američki predsjednik Joe Biden, povrh više od 4.000 milijardi dolara koje je već odobrila prethodna administracija.

No, podijeljeni su oko toga kako će ti poticaji utjecati na daljnje kretanje tečaja dolara.

Neki, naime, smatraju da će dolar jačati jer bi oporavak američkog gospodarstva trebao biti brži od ostalih zemalja, dok drugi smatraju da će poticaji ojačati globalnu reflaciju, odnosno povećavati ponuda novca kako bi se potaknula blaga inflacija te oživjele gospodarske aktivnosti. A to će, pak, povećati apetit za ulaganje u rizičnu imovinu nauštrb dolara.

Čelnik istraživanja pri BDSwiss Groupu Marshall Gittler smatra da će izgledi za dolar ostati slabi.

“Dolar se smatra najsigurnijim od svih sigurnih utočišta za kapital, što znači da njegov tečaj pada kada ulagači ne traže sigurna utočišta”, kaže Gitller, koji očekuje da će s uzletom dioničkih tržišta i nastavkom ultra popustljive politike američkog Feda tečaj dolara i dalje kliziti.

A čelnik Feda Jerome Powell poručio je u srijedu da bi ključne kamatne stope u SAD-u kroz dulje vrijeme mogle ostati niske, napomenuvši da se o ublažavanju krajnje popustljivih mjera tek može početi razmišljati nakon što inflacija dosegne najmanje dva posto.

U siječnju je stopa inflacije u SAD-u usporila na 1,4 posto na godišnjoj razini.

Rekordne razine bitcoina

Najveći dobitnik od slabljenja dolara bile su kriptovalute, pri čemu je vrijednost bitcoina početkom tjedna dosegnula rekordnih 48.000 dolara, nakon što je kompanija Tesla objavila da je uložila oko 1,5 milijardi dolara u tu kriptovalutu i da će početi prihvaćati plaćanje njezinih automobila i drugih proizvoda u bitcoinima.

Do kraja tjedna cijena bitcoina spustila se na 47.356 dolara.

Bitcoin je od početka godine već u plusu 62 posto, nakon skoka za 300 posto u prošloj godini, jer investitori traže alternativu američkoj valuti budući da američka središnja banka Fed drži kamatne stope na nuli.

Izvor: glas istre