Mjere su se dugo poštovale, ali nažalost, u posljednje vrijeme je došlo do drastičnog nepoštivanja mjera

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je danas pres konferenciju. Kako je na samom početku rekao član Kriznog štaba Sanjin Musa povećana je incidenca u Federaciji.

– Kada spustite gard, virus pronalazi put do organizma. Rezultat je povećan broj hospitaliziranih, postoji povećan rizik o povećanju oboljelih. Neophodno je da cjelokupno stanovništvo poštuje mjere, drži distance, nosi maske, izbjegava okupljanja… – rekao je Musa.

Produžene postojeće mjere

Član Kriznog štaba Teufik Goletić rekao je da je UNDP potvrdio nabavku hemikalija i potrošnog materijala za laboratorije za potrebe sekvenciranja.

Goran Čerkez je rekao da se u posljednje tri sedmice došlo do značajnog pogoršanja situacije posebno u Kantonu Sarajevo.

– U Kantonu Sarajevo je to 4 do 5 puta više nego u idućem kantonu. Drugi kanton je Tuzlanski. Mjere su se dugo poštovale, ali nažalost, u posljednje vrijeme je došlo do drastičnog nepoštivanje mjera. Donijeli smo nove mjere, odnosno, produžili smo postojeće mjere. Sa ovim mjerama smo spriječili val u novembru, kada smo imali najveći broj oboljelih. Smatramo da ukoliko se te mjere poštuju, onda se može i poboljšati situacija. Očekujemo da kantoni donesu restriktivnije mjere – rekao je Čerkez.

Jedini spas je u pridržavanju mjera

Dodao je da je važno da je bilo veliki broj ljudi koji su kršili mjere.

– Imali smo situacije da je u kafanama bilo i po 200 ljudi. Dolazimo u situaciju da ćemo morati razmišljati i značajnim restrikcijama i da li ćemo zatvoriti kafane. Donošenje restriktivnih mjera ima našu podršku. Bilo je dosta zahtjeva za popuštanje mjera. Nismo popustili upravo radi trenutne situacije. Virus se jako brzo širi i jedini spas nam je u pridržavanju mjera – rekao je Čerkez.

Izvor: avaz

Komentari

komentara