Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Sinđiang

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) izrazio je jučer zabrinutost u telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom zbog kršenja ljudskih prava u Sinđiangu i Hong Kongu, a Si Đinping ga je upozorio da bi sukobljavanje Kine i SAD bilo katastrofa za obje zemlje.

Najgori nivo

Ovaj telefonski razgovor bio je prvi direktni kontakt dvojice čelnika otkad je Bajden pobijedio na izborima i preuzeo dužnost, saopćila je Bijela kuća. Zadnji put je Si Đinping razgovarao s američkim predsjednikom u martu, kada je na dužnosti još bio Donald Tramp (Trump).

Otad su odnosi između SAD i Kine pali na najgori nivo zadnjih desetljeća.

Bajden je rekao Siju da je prioritet SAD očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije i istaknuo da je zabrinut zbog kineske represije u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Sinđiangu i sve asertivnije politike prema Tajvanu, sapćila je Bijela kuća.

Si je upozorio američkog predsjednika da bi sukobljavanje Kine i SAD bilo katastrofa za obje zemlje i rekao mu da dvije strane trebaju ponovno uspostaviti sredstva za izbjegavanje nesporazuma i krivih procjena.

Razgovarali i o koronavirusu

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Sinđiang jer je tu riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine, izvijestila je kineska televizija u četvrtak.

Bajden i Si također su razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije covida-19, kao i o zajedničkim izazovima klimatskih promjena i sprečavanju širenja oružja, prenosi Hina.

Izvor: avaz