Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka

Američki meteoservis objavio je proljetnu prognozu za Evropu za 2021. godinu.

Vijesti nisu najbolje, očekuje se da će oluje slijediti put od Francuske, a preko Italije do Balkana, posebno tokom marta. Meteorolozi AccuWeathera primijetili su da će ovo biti prilično neobičan obrazac za proljeće. Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava do početka proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom krajem 2020. godine.

Temperature su bile ispod normale na Pirinejskom poluotoku tokom kasne zime, navodi meteorolog Alan Repert (Reppert) i dodaje da se do kraja proljeća to se može preokrenuti, a za taj vremenski okvir predviđaju se temperature blizu i iznad normalne.

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u zadnjih najmanje pet godina u sjeverozapadnom i središnjem dijelu Evrope, uključujući prvu ‘odgovarajuću snježnu oluju’ za Nizozemsku u više od deset godina, mnogi se Evropljani možda raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme. 

– Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno – smatra meteorolog Tajler Rojs (Tyler Roys).

Dramatični vremenski zaokret mogao bi pokrenuti alergije, posebno onima koji su alergični na pelud drveća, krajem aprila do maja zbog kombinacije blažeg vremena i obilne vlage, navodi Repert. Olujno vrijeme krajem aprila i u maju moglo bi prouzročiti previše kiše da bi omogućilo okupljanja na otvorenom.

Za Istočnu Evropu predviđa se toplo vrijeme tokom proljeća, ali regija još uvijek može podnijeti hladan udarac – koji bi mogao potrajati nekoliko dana prije nego što se vrate topliji uslovi.

Općenito toplo vrijeme možda je dobrodošlo za mnoge koji se nadaju da će izaći nakon zimskih mjeseci, ali Rojs upozorava da prijetnja snijegom može nastati povremenim hladnim naletima u proljeće. U cijeloj je regiji veći rizik za snježne padavine u kasnoj sezoni – uglavnom u martu – u uporedbi s posljednjim godinama.

Izvor: avaz