2.9 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHZemljama Balkana dozvoliti članstvo u Evropskom ekonomskom prostoru

Zemljama Balkana dozvoliti članstvo u Evropskom ekonomskom prostoru

Recept o kojem se govori je da se balkanskim državama dozvoli da uđu na unutrašnje tržište Evropske unije s pravima kao punopravne članice.

Zemljama Zapadnog Balkana trebalo bi dozvoliti članstvo u Evropskom ekonomskom prostoru (EEU), jer je pitanje da li će one u narednih 10 godina postati članice Evropske unije, navodi njemački list Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ).

Novinar Michael Martens u najnovijem članku za taj list otvorio je pitanje proširenja EU-a na šest država Zapadnog Balkana ili čak samo neke od njih, prenosi Tanjug, pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

Navodi da bi u EU, koji često s mukom donosi odluke koje zahtjievaju saglasnost svih 27 članica, sa 33 članice to još više došlo do izražaja.

“Zamislite samo šta bi značilo kada bi Srbija kao članica EU.a imala pravo veta po pitanju odnosa EU-a s Rusijom”, navodi autor članka.

“Ali, EU ne može biti ravnodušna prema razvoju svog predvorja na Balkanu, koje je u potpunosti okruženo članicama EU-a.”

Ekonomska, a ne politička participacija

“Zbog toga je s državama Balkana potpisala bilateralne paktove o stabilizaciji i pridruživanju. Ti su sporazumi zamišljeni kao međufaza na putu ka punopravnom članstvu”, ističe Martens.

Recept o kojem se u posljednje vrijeme govori, kako navodi dalje novinar frankfurtskog lista, jeste da se balkanskim državama dozvoli da uđu na unutrašnje tržište EU-a s pravima kao punopravne članice, čime bi one imale punu ekonomsku i nikakvu političku participaciju.

Jedan od onih koji promovirajuu taj koncept je Elmar Brok, koji je već dugi niz godina član Evropskog parlamenta, a istovremeno i član glavnog odbora Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Prema njegovom mišljenju, neophodna su “realistična privremena rješenja”, koja donose uočljive prednosti ljudima u regiji i koja podržavaju države EU-a kao što je članstvo u EEA-u.

“Zemlje EEA imaju puni pristup evropskom tržištu sa svim pravima i obavezama; za njih važi zakon EU-a, ali one nisu članice institucija EU-a. Taj model dobro funkcionira s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom“, citira se u članku Brok.

Važan korak koji donosi ekonomske prednosti

Dalje se navodi kako su prvobitne članice EEA, koja je osnovana 1994. godine, Švedska, Austrija i Finska otišle dalje i pristupile EU.

Druge zemlje, poput Norveške, odlučile su se protiv posljednjeg koraka.

Svako, prema riječima Broka, ko se odatle želi odvažiti na puno članstvo u EU to može i uraditi, ali ne mora.

“Budući da je za pristupanje EEU potrebno do 70 posto onoga što je potrebno za punopravno članstvo u EU, put ka EU više ne bi bio predalek”, ističe on.

Brok smatra da bi članstvo u EEA bio važan i realan korak, koji bi donio velike ekonomske prednosti državama Zapadnog Balkana i građanima vidno poboljšao uslove života.

Dodaje da su “sve zemlje istočne Evrope sa slabim ekonomijama, nakon pridruživanja EEA, doživjele snažan, ponekad olujni ekonomski rast”, kao i da bi to “moglo važiti i za balkanski sekstet”.

Zvor: aljazeera

spot_img