Njemački istražitelji zatvorili su „vjerojatno najveće ilegalno tržište na Darknetu“. Tu je pola milijuna korisnika za kripto-valutu trgovalo drogom i falsificiranim novcem – u vrijednosti od 140 milijuna eura

Serveri „DarkMarketa su isključeni, a navodni operater, 34-godišnji Australac, prošlog vikenda je uhićen na njemačko-danskoj granici i nalazi se u pritvoru, priopćilo je državno odvjetništvo u Koblenzu. Pored toga, zaplijenjeno je više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini, piše Deutsche Welle.

Na DarkMarketu uglavnom se trgovalo drogom, ali i falsificiranim novcem, ukradenim podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM-karticama i malware-softwareom. Platforma je imala pola milijuna korisnika, a transakcije su obavljane u kripto-valutama i to u vrijednosti od 140 milijuna eura.

Središnji kriminalistički inspektorat u Oldenburgu intenzivno je radio na tom slučaju mjesecima, pod vodstvom Središnjeg pokrajinskog ureda za kibernetički kriminal iz Koblenza, rekao je u utorak državni odvjetnik. Pritom se surađivalo s vlastima iz SAD-a, Australije, Velike Britanije, Danske, Švicarske, Ukrajine i Moldavije. Koordinaciju je preuzeo Europol.

Izvor: vecernji.hr

Komentari

komentara