Penta, “vodena podružnica” Volva, iskoristila je virtualni CES 2021 sajam za službeno lansiranje svoje Assisted Docking (AD) tehnologije, koja omogućuje brodicama samostalno pristajanje, čime može uvelike olakšati život vlasnicima čamaca u prenatrpanim marinama.

Pentin sustav u svakom trenutku zna točnu lokaciju broda, korištenjem kombinacije GPS-a, ugrađenih senzora i dinamičkog pozicioniranja te automatski vrši prilagodbe prema uvjetima koji uključuju valove i vjetar.

Voditelju čamca je dovoljno usmjeriti joystick prema općoj poziciji pristajanja, a AD sustav će potom preuzeti dovršetak preciznog pristajanja na sebe, kao što možete vidjeti u ovom videu

Volvo Penta je prvi puta prikazala sustav prije dvije godine u Gothenburtgu, kada je testni brodić savršeno pristao između dvije skupocjene jahte od 22 metra bez da je i jednu dotakao.

Tehnologija će biti dostupna ovog proljeća, a moći će se ugraditi zajedno s Volvo Penta motorima na brodice i jahte dužine od 10 do 36 metara.

Cijene još nisu poznate, ali možete se pretplatiti na newsletter Volvo Pente putem ove poveznice, pa ćete dobiti sve dostupne informacije čim krene prodaja.

Izvor: vidi.hr

Komentari

komentara