To praktično znači da srpske vlasti nastavljaju praksu, koja je prisutna poslednjih godina, da stranim investitorima pored subvencija kao podsticaj za otvaranje pogona, daje i naš crveni pasoš, čime im pokazuju da uvažavaju njihova ulaganja. 

Tako će pored turskog, članovi porodice Soylemez, imati i srpsko državljanstvo a osnov za ovakvu odluku daje i Zakon o državljanstvu. U članu 19 ovog dokumenta jasno je definisano da srpski državljani mogu da postanu i oni stranci čiji bi “prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavljao interes za Republiku Srbiju”. 

Drugim rečima, Vlada je procenila da Kerem i Abdulvahap Soylemez ispunjavaju zakonske uslove odnosno da je davanja državljanstva ovim privrednicima u interesu Srbije, piše Blic.  

Reč je o privrednicima koji su na srpkom tlu od 2017. godine kada su u Žitorađi otvorili fabriku koja proizvodi delove za automobilsku industriju. Tu su došli na osnovu sklopljenog sporazuma sa Vladom Srbije koja im je kao podsticaj da u ovoj nerazvijenoj opštini otvori pogon, dala subvencije u iznosu od 1.120.000 evra. Ta podsticajna sredstva su im data u tri tranše, 2017, 2018. i 2019. godine a njihova obaveza je bila da u trogodišnjem periodu zaposle najmanje 160 radnika na neodređeno vreme. To su i uradili a postoje planovi da u narednom periodu prošire proizvodnju i povećaju broj zaposlenih.

Autor: Blic

Komentari

komentara