Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH. Medijske kuće na teritoriji države BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Ranije je Dan žalosti proglasila i Vlada Federacije BiH. Izrazi saučešća stižu iz svih krajeva BiH, ali i iz regiona. U vikendici kod Posušja danas je pronađeno osam beživotnih tijela. Pretpostavlja se da je uzrok smrti gušenje, ali zvaničan uzrok smrti bit će poznat nakon uviđaja i obdukcije tijela. Osam preminulih pronašle su osobe iz susjedne vikendice koje su, također, slavile Novu godinu.

Također, u susjednoj Hrvatskoj je danas Dan žalosti.

Hrvatska vlada je na sjednici još u srijedu proglasila 2. januar Danom žalosti zbog stravičnog zemljotresa snage 6,2 po Rihteru, koji je odnio sedam života i načinio velike štete.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktički cijeli centar Petrinja, gdje je bio epicentar, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje. Šteta je velika i u Sisku gdje je jako oštećena tamošnja bolnica.

Prema dosadašnjim procjenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2.000 objekata, obavljeno je 1.000 pregleda, a predano više od 5.000 zahtjeva.

Izvor: hayat

Komentari

komentara