9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHSvi pohrlili na planine: Bh. skijališta krcata

Svi pohrlili na planine: Bh. skijališta krcata

Na Bjelašnici se nadaju jednoj od najuspješnijih sezona u posljednjih deset godina, Vlašić i Jahorina gotovo popunili hotelske kapacitete

S novim snježnim padavinama brojni gosti iz BiH, ali i susjednih zemalja, pohrlili su na bosanskohercegovačke planine. Posjete i popunjenost kapaciteta u ski-centrima, koji rade po Covid protokolima, uz maksimalne mjere predostrožnosti zbog pandemije, daju nadu da bi ovo mogla biti jedna od uspješnijih zimskih turističkih sezona.   

– Trudimo se osigurati uvjete da nam sezona bude jedna od najboljih u posljednjih deset godina. Tu mislim i na pripremu staza, rad ski-liftova, ali i ukupan odnos uposlenika prema centru i gostima. Osim prirodnog, imamo sve uvjete za proizvodnju vještačkog snijega, tako da se nadam da će sezona trajati duže – kaže Edis Baković, direktor preduzeća ZOI ‘84.

Posebna atrakcija

Visina snijega na Bjelašnici je 150 centimetara, uvjeti su idealni, a brojnim gostima iz BiH, Hrvatske, Slovenije… jučer se pridružio i Dino Merlin. 

Od ukupno sedam, pet ski-centara u funkciji je u SBK. Busovača ima dva skijališta, radi i Brusnica iznad Fojnice, od sinoć i centar na Ranči iznad Jajca. Vlašić je prvi otvorio sezonu. Prema riječima direktora Turističke zajednice SBK Miroslava Matoševića, uz goste iz Hrvatske najviše je domaćih, iz KS, TK, USK, a ove godine veći je broj skijaša iz Banje Luke.

  • Dino Merlin s malim skijašima na Bjelašnici

– Trenutno imamo 35-45 centimetara snijega na stazama koje su odlične i svakodnevno se uređuju. Posebna atrakcija je noćno skijanje, ali imamo i staze za mališane. Većina hotelskih kapaciteta u januaru je gotovo 100 posto puna – kaže Matošević.

Povećan promet

Gotovo u cijelosti popunjeni su i kapaciteti Olimpijskog centra Jahorina, gdje sezona traje već 42 dana. Do sada ih je posjetilo više od 35.000 skijaša, kaže direktor Dejan Ljevnaić. Ljevnaić: Sezona traje već  42 dana

– Uslovi za skijanje na Jahorini su odlični. Imamo više od 105 cm utabanog snijega na stazama, a sistem osnježavanja radi kada god to uslovi dozvoljavaju. Ukupni promet je u odnosu na prethodnu godinu poboljšan za jedan posto, januar je krenuo odlično i bilježimo povećanje prometa za 11 posto u prvim danima ovog mjeseca. Nadamo se da će se tako i nastaviti – ističe Ljevnaić.

Uživanje i na Ponijerima

Mašina za pripremu staza ponovo je u funkciji pa je sinoć sezona nastavljena i u Ski-centru Ponijeri iznad Kaknja. Tamo se ove sezone skijalo samo jedan dan, ali sada su stvoreni odlični uvjeti za nastavak u punom kapacitetu. 

– Plan je da u narednom periodu svaki dan, dok nam to vrijeme bude dozvoljavalo, organiziramo dnevno skijanje, dok će noćno biti srijedom, petkom, subotom i nedjeljom – kazao je direktor preduzeća Mirza Mušija.

Izvor: avaz

spot_img