Na obrazovnom portalu poznatog profesora Tonija Miluna, profesorica matematike Eva Lukić objasnila je, matematički, što znači kada je potres dvostruko jači.

”Iako se puno puta pitamo što će nam matematika u životu, često nam upravo matematika da bolji uvid u svakodnevne, stvarne situacije”, stoji na početku objašnjenja.

Dvostruko jači potres

Prof. Lukić objasnila je osnovne pojmove kada se priča o potresima:

Hipocentar – žarište ili fokus, mjesto nastanka potresa u dubini Zemlje
Epicentar – mjesto na površini Zemlje u kojem je potres najjači, neposredno iznad hipocentra
Amplituda – pomak pri potresu
Magnituda – količina oslobođene energije, računamo je kao logaritam najveće amplitude vala zabilježenog na seizmografu.

Također, objašnjava na koji se način mjeri jačina potresa te koja je razlika između mjernih ljestvica. Što se tiče dvostruko jačeg potresa, prof. Lukić ističe važnost amplitude. 

”U nedjelju 22. ožujka 2020. godine u Zagrebu je zabilježen potres jačine 5,5  po Richterovoj ljestvici. Koliko iznosi dvostruko jači potres? Dvostruko jači potres je zapravo potres dvostruko veće amplitude. Izračunajmo kolika je amplituda potresa magnitude 5,5 po Richterovoj ljestvici, udvostručimo amplitudu te izračunamo magnitudu za dvostruko veću amplitudu. 

Zaključujemo da bi dvostruko jači potres od onog koji je potresao Zagreb bio onaj jačine 5,8 po Richterovoj ljestvici, što i nije tako velika razlika po Richteru”, zaključila je prof. Lukić.

Cijelo objašnjenje s popratnim izračunima možete vidjeti OVDJE.

Izvor: rtl.hr

Komentari

komentara