18.9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHStanovnici zatečeni, grad paraliziran, ovo se nije dogodilo 50 godina: ‘Nemamo ni...

Stanovnici zatečeni, grad paraliziran, ovo se nije dogodilo 50 godina: ‘Nemamo ni lopata!‘

Gradska policija poziva stanovnike da ostanu doma osim u nuždi i da ne koriste automobile

Glavni španjolski grad Madrid okovan je u petak navečer snježnom mećavom, nezabilježenom u posljednjih 50 godina, koja je izazvala kaos u prometu i čuđenje stanovnika naviknutih na blage zime.

Španjolska javna televizija je snježnu oluju Filomenu nazvala “povijesnom snježnom mećavom”. Posljednji put je snijeg tako jako napadao u ožujku 1971.

Stanovnici Madrida deset godina nisu vidjeli snijeg i zatečeni su nastalom situacijom. Zime su ondje obično suhe i sunčane.

“Nevjerojatno”, kaže jedan mladić na ulici u tenisicama nepripremljen za snježne uvjete. Proglašena je uzbuna najviše razine jer se nevrijeme očekuje tijekom iduća dva dana.

“Ispričavamo se no zatvorili smo ranije zbog vremenske nepogode”, piše na vratima supermarketa u širem centru grada.

Na kružnom toku oko starih gradskih vrata Puerta de Alcalá nekoliko automobila jedva se kreće. Gradska policija poziva stanovnike da ostanu doma osim u nuždi i da ne koriste automobile. Policijska plava svjetla osvijetljavaju puste ulice a policajci nastoje pomoći u nastalom kolapsu.

“Situacija je jako teška. Molim građane da ne izlaze ako doista ne moraju”, rekao je gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida. “Ovakav snijeg nismo imali u zadnjih 50 godina”, napomenuo je.

Gradski parkovi su zatvoreni zbog straha od rušenja drveća.

Više od 320 autocesta diljem Španjolske djelomično ili potpuno je blokirano dolaskom Filomene. Deseci kamiona stoje uz ceste.

Zračna luka Adolfo-Suárez Barajas je otvorena no letovi planirani za petak kasno navečer su preusmjereni. Do aerodroma se teško probiti iz grada.

“Situacija je najteža u Madridu i okolici”, rekao je španjolski ministar prometa Jose Luis Abalos. “Nikada dosad nismo mobilizirali toliko ljudi da se osigura nesmetan promet”, dodao je. U Madridu i okolnim mjestima živi 6,6 milijuna ljudi. 

Izvor: jutarnji

spot_img