U više domova zdravlja u Sloveniji u četvrtak je privremeno prekinuto testiranje antigenskim testovima na koronavirus zbog neispravne opreme za uzimanje briseva te je zatražena istraga, a neki slovenski mediji odgovornost dovode u vezu s vladajućom strankom.

Sterilni vatirani štapići za uzimanje brisa koje je vlada osigurala javnom nabavom nemaju potrebnu kvalitetu, zaključila je Agencija za lijekove i medicinska pomagala (JAZMP) te zabranila njihovu uporabu dok se ne završi kontrola.

Štapići kupljeni preko slovenske tvrtke koja je na natječaju ponudila najnižu cijenu, stižu od dobavljača iz Kine, no bez propisanih oznaka i nije poznato tko je njihov proizvođač, zaključila je Agencija, kako javljaju slovenski mediji.

Slovenski radio uz to navodi da je jedan od razloga za prekid testiranja nabavljenim kompletima i taj što se pokazalo da su štapići namijenjeni za uzimanje brisa iz ždrijela, a ne iz nosa, što je inače standardni postupak za testiranje na koronavirus u Sloveniji.

U izjavi za javnost JAZMP je u četvrtak naveo da već provodi nadzor brzog antigenskog testnog kompleta na novi koronavirus tvrtke Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec koje je preko javnog natječaja isporučilo slovensko poduzeće Majbert Pharm.

Za to poduzeće slovenski mediji navode da je ranijih godina bilo uključeno u “piramidalnu” financijsku aferu te da njegova ponuda nije ni trebala biti prihvaćena.

Neki slovenski mediji propituju zakonitost javne narudžbe preko koje je Majbert Pharm došao do spomenutog posla s vladom.

Pritom iznose sumnje da je ta tvrtka povezana s najjačom strankom u koalicijskoj vladi iako je odluku da se prihvati njezina ponuda potpisao bivši ministar zdravstva Tomaž Gantar koji je podnio ostavku pošto je njegova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) napustila vladu.

Oporbeni Socijalni demokrati (SD) u četvrtak su zatražili da se zbog toga hitno sazove sjednica parlamentarnog odbora za zdravstvo kako bi se stvari raščistile.

U izjavi za javnost stranka je navela da treba ispitati još nepotvrđene aluzije da je nabava neadekvatnih testova povezana sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) premijera Janeza Janše i da je time prekršen  zakon o suzbijanju korupcije.

Izvor: SD

Komentari

komentara